Ga naar Content

Drukte in 'corona-drive-thru' in Alkmaar blijft uit

NOORD-HOLLAND NOORD - Het aantal coronatesten dat dagelijks wordt uitgevoerd in de teststraat in ijsbaan De Meent in Alkmaar neemt geleidelijk af, dit ondanks de uitbreiding van het aantal beroepsgroepen dat gebruik mag maken van de testlocaties.

Foto:

Sinds de persconferentie van premier Rutte op 21 april kunnen niet alleen zorgmedewerkers een coronatest ondergaan, maar is dit ook opengesteld voor onder andere fysiotherapeuten, tandartsen, mondhygiënisten en jeugdzorgmedewerkers.

De 'nieuwe' groepen weten de teststraat van Alkmaar nog maar mondjesmaat te vinden. "Slechts 3,5 procent van de totale testcapaciteit bestond nu uit de nieuwe beroepsgroepen", vertelt GGD-woordvoerder Derk Burger. "Dat dit maar een klein percentage is, dat verbaast ons niet. Thuiszorgmedewerkers en medewerkers van verpleeghuizen worden al langer getest, en de groepen 'onderwijs' en 'opvang' worden pas vanaf 6 mei getest." De landelijke brancheorganisaties van onderwijs- en opvangmedewerkers werken nog aan een testbeleid waarin staat aan welke criteria voldaan moet worden.

"In het begin namen we zeventig tot negentig testen per dag af. Nu zijn dat er gemiddeld nog vijftig per dag."

Derk Burger - woordvoerder ggd nhn

In de teststraat van Alkmaar neemt de drukte zelfs af. "In het begin namen we zeventig tot negentig testen per dag af. Nu zijn dat er gemiddeld nog vijftig per dag." Dit past volgens GGD Noord-Holland Noord in een landelijke trend. De testcapaciteit in Alkmaar wordt daarmee niet volledig benut. "De komst van de onderwijs- en opvangmedewerkers gaat in ieder geval niet voor problemen zorgen."

1 op de tien positief getest

De teststraat in Alkmaar wordt gebruikt door drie regio's. Een kwart van het aantal testen werd afgenomen bij inwoners van West-Friesland, twintig procent komt uit de Noordkop/Texel en iets minder dan vijftig procent van de geteste personen kwam uit Alkmaar e.o. De overige procentpunten kwamen uit omliggende regio's. Van het totaal aantal testen dat is gedaan in Alkmaar is tot nu toe één op de tien personen positief getest op het coronavirus.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook