Ga naar Content

Duurzame energie in Zaanstreek-Waterland: 'hek van turbines dwars door regio' stuit op weerstand

ZAANSTAD - Het begin is er, maar als Nederland in 2030 35 TWh duurzame energie wil opwekken, moet er nog veel gebeuren. Maar waar moeten al die windmolens en zonnepanelen komen? In haar recentste rapport doet de 'energieregio Noord-Holland Zuid' suggesties. Hieronder lees je wat er in de regio Zaanstreek-Waterland moet gebeuren, als de regio haar ambities wil waarmaken. 

Foto: AdobeStock

De regio Zaanstreek-Waterland is goed voor 1,2 procent van het landelijke energieverbruik, wat betekent dat de regio 0,40 TWh duurzame energie moet opwekken om klimaatneutraal én zelfvoorzienend te zijn. Volgens de energieregio is dat mogelijk.

Momenteel wekt de regio 0,10 TWh duurzame energie op, dus is er het komende decennium nog veel werk aan de winkel. Grof geschat gebruiken 250 huishoudens 1 GWh per jaar.

Omdat een groot deel van de regio uit beschermd natuurgebied bestaat, zijn de mogelijkheden om grootschalige wind- en zonne-energieprojecten uit te rollen beperkt. 

Grote daken

Een groot deel van de winst verwacht de regio te behalen met collectoren op grote daken. Die collectoren zouden in 2030 iets meer dan de helft van de opgewekte duurzame energie voor hun rekening nemen. 

Toch kijkt de gemeente verder dan bebouwing. Ook op onderstaande plekken wordt gezocht naar geschikte locaties om wind- en zonne-energie op te wekken. 

  • langs het Noordzeekanaal (windturbines en/of zonnecollectoren)
  • langs de A7, A8 en A10 (windturbines en/of zonnecollectoren)
  • De Nes op Marken (windturbines)
  • Bukdijk op Marken (zonnecollectoren)

Tegen de borst

Dat een groot deel van de A7 - van Zaanstad tot voorbij Purmerend - is aangewezen als zoekgebied voor energieprojecten, stuit Noord-Hollandse natuur- en milieuclubs tegen de borst. "Om de plaatsing van een 'hek' van windmolens dwars door de provincie te voorkomen, is het beter om de windmolens bijvoorbeeld te concentreren in de Beemster", aldus de organisaties in een gemeenschappelijke verklaring.

Ook uitbreiding van het aantal windmolens op de dijk naar Marken, zie de organisaties niet zitten. "Dan liever ruimte zoeken in de Purmer of Baanstee-Noord."

Voor een volledig overzicht van de ambities, speerpunten en zoekgebieden verwijzen we naar de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES).

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook