Ga naar Content

Duurzame energie in Haarlemmermeer: zonneveld rond banenvak Schiphol 'wordt visitekaartje Nederland'

HAARLEMMERMEER - Het begin is er, maar als Nederland in 2030 35 TWh duurzame energie wil opwekken, moet er nog veel gebeuren. Maar waar moeten al die windmolens en zonnepanelen komen? In haar recentste rapport doet de 'energieregio Noord-Holland Zuid' suggesties. Hieronder lees je wat er in de regio Haarlemmermeer moet gebeuren. 

Foto: Adobe Stock

Net als in de regio's Kennemerland en IJmond wil Haarlemmermeer dat de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in 2030 is verdrievoudigd ten opzichte van 2020. Waar er nu 146 GWh (0,15 TWh) wordt gewonnen, moet dat over tien jaar 557 GWh (0,56 TWh) zijn om aan de doelstellingen van de energieregio te voldoen. Grof geschat gebruiken 250 huishoudens 1 GWh per jaar.

Concentratiegebieden

Omdat er in de regio de komende jaren veel nieuwe woningen zullen verrijzen, is de ruimte voor de opwekking van duurzame energie schaars. Projecten om die energie op te wekken zijn dan ook beperkt tot enkele gebieden, waarvan het windpark bij knooppunt Burgerveen, zonnepark De Groene Hoek en het zonnepark bij Rijsenhout de bekendste zijn.

Zoals voor andere regio's worden er ook legio kansen voor Haarlemmermeer gezien om meer zonne-energie op te wekken. De gemeente ziet zonnecollectoren het liefst op grote daken verschijnen, met als belangrijkste uitzondering een zonneveld rond het banenvak van Schiphol. Uiteindelijk zal dat zonneveld vanuit vliegtuigen goed zichtbaar zijn en - volgens de energieregio - het visitekaartje van Nederland worden.

15 windturbines

Vanwege de nabijheid van Schiphol ziet de energieregio weinig mogelijkheden voor het opwekken van windenergie in Haarlemmermeer. Wel gaat de gemeente uitzoeken of er in het zuidelijk deel van Haarlemmermeer - relatief ver van Schiphol - ten oosten van de Hoofdvaart ruimte kan worden gevonden voor vijftien windturbines. 

Waar mogelijk wil de gemeente geluidsschermen langs wegen voorzien van zonnecollectoren. Veel wordt er niet van verwacht: waar zonnecollectoren op geluidsschermen in 2030 naar verwachting goed zij voor 2 GWh, levert het zonneveld van 300 hectare op Schiphol tegen die tijd naar verwachting 185 GWh. 

In het verhaal hierboven zijn enkele speerpunten uitgelicht, voor een volledig overzicht verwijzen naar de zogeheten Regionale Energiestrategie

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook