Start van hoofdcontent

MARKEN

nl

Marken gaat helemaal op slot: parkeerterrein dicht, dagjesmensen niet welkom

17 april 2020, 09.47 uur · Aangepast 17 april 2020, 12.27 uur · Door Redactie

MARKEN - Vanaf vandaag tot dinsdag 28 april wordt op verzoek van de gemeente Waterland het parkeerterreinen bij Marken en het recreatiegebied Hemmeland afgesloten. Ook wordt er geen gemotoriseerd verkeer (met uitzondering van bestemmingsverkeer) toegelaten op het eiland.

Foto: NH Nieuws

De maatregelen zijn volgens de gemeente Waterland nodig omdat bij grote drukte het besmettingsgevaar te groot wordt. De parkeerterreinen die worden afgesloten, liggen bij recreatieve bestemmingen Marken en Hemmeland.

75 boetes uitgedeeld

In het Paasweekend zijn er ondanks de afsluitingen 75 boetes uitgedeeld door de handhavers. Het ging om auto’s en motoren die geen bestemmingsverkeer waren en de afsluitingsborden hadden genegeerd.

Burgemeester Sicko Heldoorn: "Onze handhavers hebben verschillende waarschuwingen gegeven en boetes uitgedeeld aan groepen mensen die te weinig afstand bewaarden, auto’s en motoren die geen bestemmingsverkeer waren, groepen fietsers die door onze kernen reden en ook in sommige winkels was het te druk."

Tekst loopt door onder foto

Marken en Hemmeland op slot - Foto: Gemeente Waterland

Omdat het dit weekend mooi weer wordt heeft de gemeente extra maatregelen genomen. "We realiseren ons dat we er nog niet zijn en ik begrijp natuurlijk heel goed dat iedereen van het mooie weer wil genieten. Maar doe dat vooral thuis of op plekken waarvan je zeker weet dat het rustig is of op tijdstippen dat er weinig mensen op straat zijn", aldus burgemeester Heldoorn.

Dagjesmensen weren

De gemeente sluit parkeerplaatsen om dagjesmensen en recreanten te weren. De parkeerplaats van Marken, de parkeerplaats Nes (bij windmolens Marken) en het tussenliggende weggedeelte tussen deze twee parkeerplaatsen zijn afgesloten voor auto’s en motoren. De vier parkeerplaatsen van het recreatiegebied Hemmeland (Monnickendam) zijn ook afgesloten. 

Voor alle wegen geldt (ook de dijk Uitdam – Volendam) natuurlijk wel dat handhavers en politie controleren op motorrijders en fietsers die met meer dan drie rijden. Politie en handhavers delen bij overtreding boetes uit.

Handhavers ingezet

De maatregelen zijn van kracht van vrijdag 17 april 12.00 uur tot en met dinsdag 28 april en worden door middel van borden aangegeven. Parkeerterreinen worden met hekken afgesloten. Er worden ook handhavers ingezet om alles in goede banen te leiden. De maatregelen gelden niet voor bestemmingsverkeer.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier