Ga naar Content
Amstelland

Kweker Van Haaster: "Hotspots bloembollenvelden moeten massatoerisme voorkomen"

14 april 2020, 12.40 uur
Door: Edgard Capriles · Foto: Bloembollenkwekerij Van Haaster

VIJFHUIZEN - Toeristen die willen genieten van de bloembollenvelden moeten dat doen op bepaalde plekken, zogeheten hotspots. Daar pleit bloembollenkweker Rob van Haaster uit Vijfhuizen voor. Kwekers uit de bollenstreek besloten afgelopen paasweekend hun bollen voortijdig te maaien vanwege het grote aantal toeristen en dagjesmensen dat zich niet hield aan de RIVM-richtlijnen en opnieuw voor schade zorgde.

"Zorg dat je hotspots krijgt, waar mensen foto's mogen maken en laat ze vervolgens een kleine vergoeding aan de kweker betalen", zegt Rob van Haaster. "Maak bijvoorbeeld via internet kenbaar dat je de ene week alleen in kleine groepen welkom bent bij die bollenkweker en de andere week ergens anders."

Keukenhof

Volgens de Vijfhuizenaar moeten bollenkwekers en de Keukenhof daar gezamenlijk goede afspraken over maken, alleen dan heeft het een kans van slagen. "Iemand moet de regie naar zich toe trekken en daar ontbreekt het nu aan."

Van Haaster denkt zelf aan een sturende rol voor de Keukenhof: "Mensen komen naar de Keukenhof en zijn dan teleurgesteld dat ze niet in een groot bloembollenveld mogen staan, want die heeft de Keukenhof niet." En omdat er niks is geregeld nemen de toeristen het heft in eigen handen door middel van bijvoorbeeld een tour. Met alle gevolgen van dien, zegt de ondernemer.

Bloembollenkweker Van Haaster - Foto: Bloembollenkweker Van Haaster

Zelf heeft de Vijfhuizenaar dit paasweekeinde geen last gehad van massa's toeristen die de coronamaatregelen aan hun laars lapten. Hij hoefde zijn bollen dus niet eerder van het veld te halen. "Bij ons kwamen ook wel mensen, maar in kleine groepjes."

"Als het met mate gebeurt, dan is het ook goed voor het vak", vervolgt Rob van Haaster. "Dan is het goed dat de mensen ervan genieten, daar staat de bloemenpracht ook voor."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook