Ga naar Content

Grote actie strandtenthouders langs de hele kustlijn: "Ze zijn ons vergeten"

ZANDVOORT - Strandtenthouders langs de hele Nederlandse kustlijn hebben vandaag met een grote ludieke actie aandacht gevraagd voor hun situatie. De exploitanten staan financieel zwaar onder druk omdat ze geen gebruik kunnen maken van de NOW-regeling voor tegemoetkoming in de loonkosten. 'Strandtenten in het NOW', was de noodkreet die van Callantsoog tot en met Schiermonnikoog op het strand stond geschreven met strandbedden, parasols en surfboards.

Foto:

"Ze zijn ons gewoon vergeten. We zitten allemaal in het nauw", legt Niels Priester van de Vereniging van Strandpachters Zandvoort uit. Bij het berekenen van de tegemoetkoming baseert de overheid zich op de maand janauri. Maar seizoenswerkers als strandexploitanten draaien amper omzet in die maand.

De ondernemers draaien veel meer omzet in maart en april dan in januari. Dus zegt de overheid: u heeft geen compensatie nodig. De strandpachters vinden dat een gat in de regeling die tot faillissementen kan leiden. In de regeling moet bijvoorbeeld worden gekeken naar de omzet in dezelfde maand een jaar terug. Dan zie je grote verschillen nu de horeca van het kabinet moet sluiten vanwege de coronacrises.

Kijk hieronder naar dronebeelden van de actie in Zandvoort, gemaakt door Barry van der Waart:

Dronebeelden actie Strandpachters - Bart van der Waart

Profiteren

Koninklijke Horeca Nederland is namens de strandpachters aan het lobby'en bij minister Koolmees om de regeling aangepast te krijgen zodat ook seizoenswerkers kunnen profiteren van de tegemoetkoming van het Rijk.

Met de strandstoelen-actie vroegen de ondernemers vandaag gezamenlijk aandacht voor deze problematiek. En na het maken van foto's en dronebeelden zijn de strandstoelen weer snel opgeruimd. "We hebben ze meteen weer weggehaald. We willen niet dat mensen er gaan liggen natuurlijk."

Mooie weer

De actie was niet alleen bedoeld als noodkreet. De ondernemers wilden ook laten zien dat ze gezamenlijk optrekken en elkaar steunen. Ook willen ze de Nederlanders een hart onder de riem steken. "We hopen gauw met elkaar van het mooie weer te kunnen genieten”, zegt een woordvoerder van de strandpachters.

In Noord-Holland deden strandtenten mee in Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Callantsoog, Den Helder en Texel.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier