Ga naar Content

Gehandicaptenzorg Leekerweide tijdens coronacrisis: "Huilen omdat bingo door kon gaan"

WOGNUM - Het zijn moeilijke tijden voor de cliënten en medewerkers van zorgcentrum Leekerweide. Door de coronacrisis mogen de bewoners de deur niet uit voor dagbesteding en daarnaast ook geen familie ontvangen. "Dat laatste is nog het meest lastige", legt begeleider Joël van Biert uit.

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Het is moeilijk uit te leggen aan de cliënten met een beperking. "Voor sommigen was het vooral in het begin even lastig. Vooral het ontbreken van contact met dierbaren. We doen wel aan videobellen, zodat ze even met ze kunnen praten. Maar het is ook voor ouders emotioneel", vertelt de begeleider.

De medewerkers proberen het leven zo normaal mogelijk door te laten gaan, en daarin is vrijetijdsbesteding essentieel. Nanda Schouten en haar collega's van VrijetijdsbestedingNH hebben het dan ook extra druk. "We proberen te helpen door zoals vandaag een keer pannenkoeken te bakken, of een balkonbingo te organiseren. We zijn ook heel dankbaar voor al het aanbod van artiesten om hier op te treden."

"Een van de jongens moest huilen dat bingo gewoon door kon gaan"

Nanda Schouten, medewerker VrijetijdsbestedingNH

Hoe belangrijk het is ondervond Nanda onlangs nog tijdens de balkonbingo. "Eén van de jongens moest huilen omdat hij zo blij was dat hij een prijs had gewonnen, en het door kon gaan. Dan weet je waarvoor je het doet."

Ook voor de medewerkers is het lastig. Behalve dat ze zorg door de coronacrisis moeten aanpassen, heeft het ook impact op hun privéleven. Zo ontvangt begeleider Joël bewust geen mensen buiten werktijd om te voorkomen dat hij het virus meeneemt naar de cliënten. "Je bent je extra bewust van de voorzorgsmaatregelen. Dus ik ben nog strenger in met wie ik omga", legt hij uit. "Maar we maken er het beste van."

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier