Start van hoofdcontent

ASSENDELFT

nl

Voor slechtziende Mike (18) is de wereld nu nog kleiner: "Die 1,5 meter is lastig"

6 april 2020, 13.08 uur · Door Redactie

ASSENDELFT - Het coronavirus heeft het dagelijks leven voor iedereen flink overhoop gegooid. Voor mensen met een visuele beperking, zoals de 18-jarige Mike uit Assendelft, zijn er vaak nog extra problemen. Zo is voor hen de afstandsmaatregel lastig na te leven. De Oogvereniging vraagt daarom iedereen extra ruim baan te maken als ze iemand met een witte stok zien lopen.

Adobe Stock / NH Nieuws

Mike heeft een zeldzaam syndroom en is daardoor bijna blind. Zijn droom om bakker te worden, staat vanwege het coronavirus in de ijskast. Daardoor is zijn wereld 'wel heel klein geworden', zo vertelt moeder Wendy Bouwmeester. "Helaas gaat hij alleen nog maar de deur uit om een rondje met de hond te lopen, of met mij mee voor een boodschap. Vooral in de supermarkt is het lastig om de anderhalve meter aan te houden, dus neemt hij zijn stok mee."

'Help blinden en slechtzienden'

De Oogvereniging krijgt veel signalen dat de afstandsmaatregel in de praktijk vaak mis gaat bij blinden en slechtzienden. "Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM", aldus directeur Luuk-Jan Boon. "We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen. En we adviseren mensen met een visuele beperking met klem om zich herkenbaar te maken door middel van een stok."

Volgens Wendy helpt het Mike om zijn stok mee te nemen, ook al heeft hij hem in principe niet altijd nodig. "Maar voor die anderhalve meter is het fijn. Misschien moeten we allemaal maar met zo'n stok gaan lopen", grapt ze. 

"Vooral in de supermarkt is het lastig om die anderhalve meter aan te houden"

Wendy bouwmeester, moeder van slechtziende mike

NH Nieuws heeft Mike in het verleden al meerdere keren voor de camera gehad. Ondanks zijn visuele beperking wil de Assendelver niets liever dan bakker worden. Het coronavirus gooit nu flink wat roet in het eten. "Zijn stage bij bakker De Wijn is on hold gezet", vertelt Wendy. "Er was hem een contract aangeboden voor drie dagen per week, maar ook dat is nu tijdelijk in de ijskast gezet. Heel sneu allemaal."

Tekst gaat verder onder de video:

Slechtziende bakker Mike (17) heeft nieuwe stageplek: "Ben ze hier heel dankbaar" - NH Nieuws

Het is volgens Wendy extra wrang dat Mike zich al jaren niet uit het veld laat slaan door zijn zeldzame aandoening, maar dat het virus dat nu wel (al dan niet tijdelijk) voor elkaar krijgt. "Voordeel is dat we met z'n allen in hetzelfde schuitje zitten en hij er deze keer niet alleen voor staat."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier