Ga naar Content

Dierenambulance en brandweer slaan handen ineen: "Samen dieren van coronapatiënten ophalen"

AMSTERDAM - De dierenambulance overlegde woensdag over huisdieren die mogelijk alleen achterblijven bij ziekenhuisopname van hun baasje. "Dat bleek hard nodig, want twee dagen later kregen we het eerste belletje", vertelt Margje de Jong van de Dierenambulance Amsterdam.

Foto: Dierenambulance Amsterdam

Het was een gek gezicht vrijdagavond. Drie brandweerlieden in vol ornaat en medewerkers van de dierenambulance in zelfverklaarde 'maanpakken'. "Onze vrijwilligers zijn niet getraind op het gebruik van dergelijke beschermingsmiddelen", aldus De Jong. De organisatie moest dus op zoek naar een veilige manier om huisdieren van opgenomen coronapatiënten te kunnen opvangen.

Uiteindelijk was de brandweer de reddende engel. "De brandweer was meteen heel erg behulpzaam.” Binnen no-time zou er een protocol zijn opgesteld, waardoor de brandweerlieden konden helpen. Dat was ook wel nodig, want vrijdag werd de Dierenambulance gebeld door een ongeruste buurman. Zijn buur was namelijk opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten, maar had ook een kat van veertien jaar oud. 

"Sein je buren in, wat zij voor jouw huisdier kunnen betekenen bij eventuele ziekte"

MArgje de Jong - Dierenambulance Amsterdam

"We hebben de kat uiteindelijk met hulp van de brandweer opgehaald." Het beestje zit nu twee dagen in quarantaine in het dierenasiel. Dat houdt in dat de medewerkers daar met extra maatregelen het dier verzorgen. "We nemen het zekere voor het onzekere. Het wordt namelijk wel aangetoond, dat het eventueel via de vacht kan worden overgedragen." Na twee dagen zou het virus dat eventueel in de vacht kan zitten, niet meer leven. "Dan heeft de buurman aangegeven te willen regelen dat er voor de kat wordt gezorgd."

De Jong benadrukt dat het verstandig zou kunnen zijn om met je buren dit soort dingen te bespreken. "Sein je buren in, wat zij voor jouw huisdier kunnen betekenen bij eventuele ziekte." De brandweer heeft in ieder geval aangegeven de Dierenambulance vaker te willen assisteren in dit soort gevallen.

Kunnen huisdieren coronavirus krijgen of overdragen?

Momenteel wordt er nog flink onderzoek gedaan naar de verspreiding van het coronavirus via dieren. Op de site van het RIVM staat het volgende: "De kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens."

 

Omdat de kans wel bestaat dat een dier het krijgt of overdraagt, is het RIVM duidelijk over omgang met dieren, mocht je zelf ziek zijn. "Laat de verzorging van huisdieren bij voorkeur over aan mensen zonder klachten die hierbij de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren (regelmatig handen wassen en niet laten likken) in acht nemen."

Foto: Dierenambulance Amsterdam

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook