Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Moskeeën roepen morgen gezamenlijk op tot gebed

2 april 2020, 07.33 uur · Aangepast 2 april 2020, 07.58 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Bij moskeeën in ten minste zes Noord-Hollandse gemeenten is vrijdag de oproep tot het islamitische middaggebed te horen.

Foto: ANP/Laurens Bosch

Het gaat om moskeeën in Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Zaandam, Alkmaar en Hoorn. De oproep is in totaal bij zo'n veertig moskeeën in Nederland te horen. Behalve Noord-Hollandse moskeeën doen ook islamitische gebedshuizen in Leeuwarden, Heerenveen en Emmeloord mee. 

'Laat ons standvastig zijn'

"We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten.

Met de lastige periode doelen de moskeeën op de coronacrisis. "Wij willen iedereen nogmaals hartelijk bedanken en in het bijzonder de medewerkers in de gezondheidszorg, jullie zijn onmisbaar."

Moskee als noodopvang

De Blauwe Moskee in Amsterdam, die al langer de oproep tot gebed laat horen en die vrijdag ook meedoet, heeft zichzelf beschikbaar gesteld als noodopvang voor coronapatiënten wanneer ziekenhuizen de stroom zieken niet meer aankunnen.

De oproep tot gebed, de azan, begint om 14.00 en duurt tot 14.05 uur. De muezzin roept via luidsprekers om dat Allah de grootste is en dat Mohammed zijn profeet is. Normaal gesproken zegt hij vervolgens dat de gelovigen zich naar de moskee moeten haasten, maar nu roept hij ze op om thuis te bidden. Vanwege de coronabeperkingen zijn gebedsdiensten in moskeeën voorlopig niet toegestaan.

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier