Ga naar Content

Lagune Camperduin blijft: "Daar zijn we ontzettend blij mee"

BERGEN - Als het aan de gemeente Bergen ligt, blijft de lagune gewoon bestaan. Na dit jaar stopt het onderhoud aan zee-meertje bij het Camperduinse strand. Regelmatig werd de watertoevoer van zee opengegraven om ervoor te zorgen dat de lagune niet dichtslibt. De gemeente wil een groot deel van de kosten voor dit onderhoud op zich nemen.

Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans

"Nou, daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee", zegt Joost Botman van Stichting Camperduin Aan Zee. De stichting organiseert activiteiten in en rondom de lagune. "Zeker in deze tijd is het fijn om te horen dat de gemeente er positief in staat. De lagune is echt van meerwaarde voor de omgeving. Iedereen kan ervan genieten."

Kadootje

De lagune was een kadootje van de aannemer die het nieuwe strand bij de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering heeft opgespoten. De belofte bij de gift was dat er vijf jaar onderhoud zou worden gepleegd aan de lagune. Die periode loopt nu af. De lagune blijkt niet zelfstandig te kunnen blijven bestaan. Het opengraven van de monding naar zee moet blijven gebeuren om de waterkwaliteit in stand te houden.

Volgens de Bergense wethouder Erik Bekkering is de Lagune een welkome aanvulling op het toeristische aanbod van de gemeente. Als de gemeenteraad ermee instemt, gaat de gemeente Bergen , samen met Stichting Camperduin Aan Zee, de Lagune onderhouden.

Lees ook

De stichting wil een aanzienlijk deel mee financieren. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend. "Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel kosten er gemaakt gaan worden. Als het bijvoorbeeld een jaar hard stormt en er komt een hittegolf, dan zijn de kosten vele malen hoger." 

Of de lagune 'gered' moest worden is via een online-enquête gevraagd aan inwoners van de gemeente. Hierop kwamen 2.471 reacties. Meer dan driekwart van de mensen gaf aan vóór het openhouden van de Lagune te zijn. Tien procent was tegen. 

"Indien de gemeenteraad akkoord gaat, geldt de openstelling voor vier jaar", vertelt Botman. "Stel dat alles na de hele coronacrisis weer gaat lopen, dan kunnen wij plannen gaan maken voor investeringen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van surf-activititeiten of een wandelevenement."

Lees ook