Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Tijdelijke landingsplaats bij Noordwest Ziekenhuisgroep voor helikopters met (IC-)patiënten

31 maart 2020, 17.00 uur · Aangepast 1 april 2020, 14.57 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

ALKMAAR -  De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar krijgt een tijdelijke landingsplaats voor helikopters voor het transport van (IC-)patiënten. Vandaag wordt getest of een deel van het parkeerterrein klaar is voor gebruik. 

"De landingsplaats is ingericht op parkeerplaats P5. Hier zijn enkele bomen voor gesnoeid, maar er zijn geen bomen weggehaald", vertelt persvoorlichter Willeke Dijkstra van het Noordwest Ziekenhuis. 

Landingsplaats

Net als alle andere ziekenhuizen heeft Noordwest van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) de opdracht gekregen om een landingsplaats te realiseren. Het LCPS bewaakt niet alleen de zorgcapaciteit van (IC)-bedden in de diverse ziekenhuizen, ook coördineren zij de spreiding van de patiënten. 

NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Verplaatsing 

De helikopters moeten ervoor zorgen dat IC-patiënten sneller tussen ziekenhuizen onderling verplaatst kunnen worden. Dat gebeurt zonder tussenkomst van een ambulance. Deze kan vervolgens elders voor worden ingezet met als doel om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen. 

Wanneer de landingsplaats - indien goedgekeurd - gebruikt zal worden en hoe vaak, is nog onduidelijk. "Als de proef goed verloopt, zijn wij er als ziekenhuis in principe klaar voor."

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier