Ga naar Content

De Peiling: Geen 1,5 meter afstand in de winkel: 181 euro boete

Klanten die in de supermarkt weigeren een karretje mee te nemen of geen anderhalve meter afstand houden, kunnen per direct een boete van 181 euro krijgen. Ook kan een winkelverbod van een jaar worden opgelegd als klanten zich niet aan de regels houden die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Wat vind jij van zo'n boete?

Foto: ANP

Vanaf 14 jaar
"Op verzoek van de detailhandel hebben wij deze aanpak ontwikkeld om winkeliers bij de handhaving van de coronamaatregelen te ondersteunen", zegt directeur Arie Jan van Os van de de Stichting OverlastDonatie (SODA) tegen De Telegraaf. De maatregel is met de politie afgestemd en geldt voor bezoekers vanaf 14 jaar. SODA helpt winkeliers al langer bij het innen van een vergoeding voor geleden schade bij winkeldiefstal.

Winkelier kan ook een boete krijgen
Volgens de stichting lopen winkeliers zelf ook een risico als ze de anderhalve meter-regel niet goed handhaven. De kans zou bestaan dat een winkelier wordt beboet of dat de burgemeester een winkel sluit als er onvoldoende wordt gedaan om klanten op de coronaregels te wijzen.

Bespuugd
In Naarden werd eind vorige week een medewerker van de Plus-supermarkt bespuugd door een klant die weigerde een karretje te pakken en daarop werd aangesproken. De supermarkt heeft aangifte gedaan bij de politie en camerabeelden vrijgegeven waarop de man herkenbaar in beeld komt.

Lees ook

Klant aanspreken
SODA stelt in een mail aan winkeliers een klant die geen gehoor geeft aan de coronamaatregelen daarop moet worden aangesproken. Volhardt de klant dan kan er worden ingegrepen. ‘Bij niet naleven van de regels door de klant vraagt u hem mee te gaan naar uw kantoor en zegt dat door de misdraging schade is ontstaan en deze vergoed dient te worden. Daartoe kan een schadeformulier voor 181 euro worden ingevuld. Doet de klant moeilijk en weigert die te betalen dan kan de politie een boete opleggen van 370 euro'.

Wat vind jij?
Naast de geldboete kunnen winkeliers ook een winkelverbod opleggen aan klanten die zich niet aan de regels houden. Wat vind jij hiervan? Hoe gaat het er bij jou in de supermarkt aan toe? We horen het graag!

Op NH Radio en tv hoor en zie je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].