Ga naar Content

Amsterdamse sekswerkers: "Maatregelen kabinet onvoldoende, kans dat we toch klanten gaan accepteren"

AMSTERDAM - Amsterdamse sekswerkersorganisaties hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd. Ze stellen dat het aangekondigde financiële noodpakket vanwege de uitbraak van het coronavirus gisteren een goede stap vooruit is. Wel is deze nog onvoldoende, zo zeggen ze. "Zodra sekswerkers verder in de financiële nood komen, zal de kans groter zijn dat ze toch klanten accepteren."

Beeld ter illustratie - Foto: AT5

De organisaties vragen het kabinet om een steunfonds op te richten om het inkomensverlies dat ze vanwege het coronavirus oplopen, te beperken. Het plan van het kabinet om inkomens van zzp'ers, die minder inkomen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus aan te vullen tot het sociaal minimum, is onvoldoende voor de sekswerkers. Zij hebben vaak een veel hoger inkomen dan dit vastgestelde bedrag, hierdoor zouden ze niet meer aan hun vaste lasten kunnen voldoen.

Het risico ontstaat dat klanten het virus op sekswerkers overdragen en vice versa

AMSTERDAMSE SEKSWERKERSORGANISATIES

Risico's

Volgens de organisaties heeft de huidige situatie twee grote risico's. Zo is er de angst dat het advies van het kabinet om fysiek contact te mijden wordt genegeerd zodra sekswerkers geldproblemen gaan krijgen. 'Hierbij ontstaat het risico dat klanten het virus op sekswerkers overdragen en vice versa', zo stellen de partijen.

Een tweede risico zou zijn dat de sekswerkers op termijn minder selectief zullen gaan worden bij het wel of niet accepteren van een klant. Voorbeelden die ze aanhalen zijn het toch aannemen van een klant waar een slecht voorgevoel bij is, het verlagen van prijzen en het condoomgebruik.

De sekswerkersorganisaties stellen dat dit problemen zijn die eigenlijk ook al voor de coronacrisis speelden. Om het euvel nu aan te pakken, stellen de partijen een noodfonds voor waar in geld beschikbaar moet komen voor zzp'ers in Nederland die groot inkomensverlies lijden. 

Lees ook

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel en krijg updates in je tijdlijn