Ga naar Content

Gestrande Noord-Hollandse scholieren beginnen aan groot avontuur

NOORD-HOLLAND - Ook in de Caraïben zijn Nederlanders gestrand door de corona-uitbraak. Zes Noord-Hollandse scholieren beleven daar spannende momenten. Ze gingen mee als trainee op het Friese onderwijsschip de Wylde Swan, maar door de uitbraak van het virus mogen ze nergens aanmeren. Daarom beginnen ze op dit moment aan een ongekend avontuur: zeilend terug naar Nederland. NH sprak met Christophe Meijer, directeur van de Wylde Swan.

Foto: De Wylde Swan

Hoe is het aan boord?

Meijer: "Het gaat en ging fantastisch aan boord. We hebben een goede crew, prettig weer en de sfeer was goed. Afgelopen week zagen wij dat de wereld waarin wij rondvoeren wel heel snel veranderde. Bij sommige havens kwamen we erg moeilijk binnen, en bij andere havens kwamen we niet eens binnen. Voor de leerlingen was het eerst wel heel erg spannend, die hadden echt op een reis in de Cariben gerekend. Inmiddels is die spanning overgeslagen in enthousiasme, de sfeer is nu opperbest. Iedereen heeft er zin in.”

Wat was het oorspronkelijke plan?

Meijer: "Het plan was om vanaf de Bovenwindse Eilanden naar Jamaica te varen, en dan naar Cuba. Daarvandaan zouden de scholieren naar huis vliegen.”

Heeft iedereen genoeg warme kleding mee voor de terugreis?

Meijer: "Dat is een goede vraag. Dit is één van de dingen die niet op onze 'checklist oceaanoversteek' stond. Er waren kinderen bij die alleen korte broeken bij zich hadden, zelfs geen sokken. Dus we hebben de afgelopen dagen een auto gehuurd op het eiland Saint-Lucia, en daar rondgereden om de laatste 'I Love Saint-Lucia' truien, sokken en mutsen te kopen, zodat iedereen lekker warm blijft.”

Trainees tijdens hun vertrek op Schiphol - 2 maart 2020 - Foto: De Wylde Swan

Hoelang duurt het tot ze weer in Nederland zijn?

Meijer: "Ze vertrekken vanmiddag rond 12.00 uur, Nederlandse tijd. Dan is het daar 20.00 uur 's avonds. Vanaf Saint-Lucia naar de Azoren doen ze er een dikke twee weken over. Vanaf de Azoren naar Nederland is het nog zo'n 11 a 12 dagen."

Volgen de leerlingen aan boord nog onderwijs?

Meijer: “In Nederland is het op dit moment ingewikkeld om al je schoolwerk te blijven doen, maar voor ons is dit de 'normale modus'; school op afstand. Wat ons betreft is het niet zo heel erg spannend. We hebben gewoon docenten aan boord, contact met de school en we organiseren een extra lesweekje. We gaan lekker verder met wat we aan het doen waren.”

Luister naar het complete interview van NH Radio:

Corona in Noord-Holland
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier

Lees ook