Ga naar Content
West-Friesland

Tot in de Kern: Piepklein Wognums museum is trots van schrijfster Ina Broekhuizen

10 maart 2020, 09.48 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / WEEFF

WOGNUM - Met geboren en getogen West-Friezen stappen we in de auto voor een roadtrip door West-Friesland. In deze aflevering neemt schrijfster Ina Broekhuizen ons mee door Wognum. 

Als voorvechtster van het West-Fries dialect heeft Ina verschillende West-Friese boektitels op haar naam staan. Maar ook het West-Friese landschap gaat haar aan het hart. Als voorzitter van de Historische Stichting De Cromme Leeck, onderhoudt ze misschien wel het kleinste museum van West-Friesland: de uit 1878 bewaard gebleven boerenwoning het Huis van Oud, aan de Grote Zomerdijk. 

200310_1840_TOTINDEKERN_INABROEKHUIZEN - NH Nieuws

Het Huis van Oud is een goed bewaard gebleven boerenwoning die van de sloop werd gered. Ina: "Het huisje is een monumentaal pand. Toen in 1998 de laatste eigenaar Kees Oud overleed,  hebben we het gekocht en in 2004 ging het open als museum."

Omgeving

Achter het museum is een weids uitzicht. "We wonen in een heel rijke streek, zowel in historisch en in agrarisch opzicht", aldus Broekhuizen. Zodra we in de auto stappen, loodst Ina ons naar de rand van Wognum. "Eigenlijk vind ik de omgeving van Wognum het mooist. Met alle stolpboerderijen en het open landschap met doorkijkjes, is het typisch West-Fries."

Als geboren West-Friezin, identificeert ze zich vooral met de streek. "Ik zie mijzelf eerder als West-Fries dan als een Wognummer", oppert ze. Of er een typische Wognummer bestaat? Ina: "Het zijn harde werkers die van aanpakken weten. Maar ook van hun vrijheid houden en doorgaans moeite hebben met gezag, dat is van oorsprong al zo geweest."

Tot in de kern

In de serie West-Friesland Tot in de Kern gaan we op roadtrip door de zeven gemeenten van West-Friesland. West-Friesland heeft zo'n 70 kernen, maar waarmee voelt een Westfries zich verbonden? Met een stad? Een dorp? Of een wijk? Is er een typische Enkhuuzer, een Blauwe Reiger of een Stede Broecer? Presentator Sander Huisman laat de navigatie over aan de bijrijder en gaat op roadtrip tot in de kernen van West-Friesland. 

 

Tot in de Kern is iedere dinsdag op tv te zien bij NH Nieuws om 18:40, 20.40 en 22.40 uur en bij WEEFF om 18.00, 20.00, 22.00 uur. 

Lees ook