Ga naar Content
West-Friesland

Tot in de kern: 't Hemmerven is tweede thuis voor singer-songwriter Marianne Ligthart

25 februari 2020, 08.00 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / WEEFF

HEM - Met geboren en getogen West-Friezen stappen we in de auto voor een roadtrip door West-Friesland. In deze aflevering neemt singer-songwriter Marianne Ligthart ons mee door Hem en Venhuizen. De plek waar haar opa en oma vroeger, als beheerders van de ijsbaan en het buitenzwembad, een verbindende factor waren in het dorp. "Ze maakten er een sport van om iedereen te kennen."

Marianne Ligthart in Venhuizen en Hem - NH Nieuws

"Ik ben geboren in Venhuizen en heb er tot mijn 30ste gewoond", vertelt Marianne Ligthart.  Na een paar jaar omzwervingen is ze via Enkhuizen in Wijdenes beland en heeft zich in de wereld van de singer-songwriters gestort. "Op een gegeven moment kwam ik mijn oude muziekleraar van het Martinuscollege tegen, en toen zijn we een liedje gaan maken. Als je dat eenmaal geproefd hebt om zelf wat te maken, smaakt het naar meer."

Haar eerste keer op de planken weet Marianne nog goed. Rijdend langs de kerk aan de Kerkweg schieten haar beelden van haar eerste solo-optreden met het kinderkoor te binnen. 

'Van wie ben jij er ientje?'

Als voormalig beheerders van zowel de ijsbaan als buitenzwemhad 't Hemmerven, kunnen opa en oma Ligthart zich gerust bekende 'Venhuuzers' noemen. "Ze maakten er ook een sport van om iedereen te kennen. En als ze niet wisten wie je was, dan schroomden ze niet te vragen: 'Van wie ben jij er ientje?'"

'Kermis vieren kunnen we heel goed'

Café de Roode Leeuw in Venhuizen is ieder jaar het epicentrum van de kermis. "Die wordt met Pinksteren opgebouwd. Typisch is ook dat wij derde Pinksterdag vieren. Het is een goed excuus om nog een extra kermisdag te houden en bier te drinken", zegt Marianne lachend. 

De sterke verbondenheid in het dorp is iets wat Marianne erg bewonderd. "Vorig jaar zijn we iemand verloren die zich hard maakte voor de kermis. Hij stond bekend in Venhuizen puur om wie hij was. Kermis vieren zonder hem was een gigantische domper. Maar alle Venhuizers kwamen bij elkaar om een plan te bedenken om ervoor te zorgen dat de kermis gewoon door kon blijven gaan."

't Hemmerven

Vele uren en zwemslagen heeft Marianne bij zwembad 't Hemmerven doorgebracht. Daar haalde ze haar eerste zwemdiploma. "De krant werd er helemaal bij gehaald. De fotograaf was te laat en kwam toen wij al naar huis wilden. Toen moest ik dat ijskoude, natte zwempak opnieuw aantrekken voor deze foto. Het is een leuke foto maar op dat moment kon ik nog met pijn en moeite lachen."

Foto: NH Nieuws / WEEFF

Of Marianne ooit terug zal gaan naar Venhuizen? "Zeg nooit, nooit. Maar ik denk van niet. Ik heb hier een hele mooie jeugd gehad en familie woont er nog. Maar ik ben hier nog zo vaak, kan hier altijd naar toe."

Tot in de kern

In de serie West-Friesland Tot in de Kern gaan we op roadtrip door de zeven gemeenten van West-Friesland. West-Friesland heeft zo'n 70 kernen, maar waarmee voelt een Westfries zich verbonden? Met een stad? Een dorp? Of een wijk? Is er een typische Enkhuuzer, een Blauwe Reiger of een Stede Broecer? Presentator Sander Huisman laat de navigatie over aan de bijrijder en gaat op roadtrip tot in de kernen van West-Friesland. 

 

Tot in de Kern is iedere dinsdag op tv te zien bij NH Nieuws om 18:40, 20.40 en 22.40 uur en bij WEEFF om 18.00, 20.00, 22.00 uur.