Ga naar Content

Weesper uitvaartondernemer: "Overleden coronapatiënten niet thuis opbaren"

WEESP - Hoewel het coronavirus in Nederland nog geen dodelijke slachtoffers heeft geëist, lijkt dat een kwestie van tijd. Nabestaanden komen dan voor een flink dilemma te staan. Want wat doe je met een lichaam waarop het virus drie dagen kan overleven? "Ik zou thuis opbaren afraden", aldus Weesper uitvaartondernemer Monique Houtzager. 

Uitvaartkist met glasplaat - Foto: AkidiA/Monique Houtzager/In Memoriam Uitvaarten

De uitvaartondernemer wil zeker geen paniek zaaien, maar vindt het wel van belang dat mensen bekend zijn met de voorzorgsmaatregelen die in zo'n geval dienen te worden getroffen. "Veel mensen denken dat iemand na z'n dood niet meer besmettelijk is, maar dat is een misvatting."

Onder de juiste omstandigheden - bij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid - kan het coronavirus maximaal drie dagen op een lichaam overleven, stelt ze. "Als iemand vlak voor z'n dood heeft geniest of geproest, kan het virus op de huid of kleding zijn terechtgekomen." Wie de overledene vervolgens aanraakt, kan ook besmet raken.  

Lees ook

Houtzager raadt nabestaanden dus af om een door corona overleden dierbare, thuis op te baren, maar voor wie dat koste wat het kost wil, blijft het een mogelijkheid. "Met een glasplaat over de kist", benadrukt de Weesper uitvaartondernemer. "Om te voorkomen dat het lichaam wordt aangeraakt, want besmetting via een overledene gebeurt via aanraking."

Hermetisch afsluiten niet nodig

Omdat een overledene niet meer kan hoesten of niesen, hoeft de kist niet hermetisch te worden afgesloten, vertelt Houtzager. Zo'n glazen plaat wordt overigens niet alleen gebruikt voor overledenen aan het coronavirus, maar ook bij de opbaring van overledenen die aan andere besmettelijke (griep)virussen zijn overleden. "Als je alle voorzorgsmaatregelen neemt, is er niets aan de hand."

Lees ook

Ook overledenenverzorgers worden in geval van besmettelijke ziekten extra beschermd.  Hoewel zij hygiëne vanzelfsprekend hoog in het vaandel hebben staan, wordt in het geval van een uitvaart van een coronadode het protocol aangescherpt. "Ze gebruiken bij de verzorging al handschoenen, maar gebruiken dan ook een mondkapje en een schort met lange mouwen." 

Logistieke gevolgen

Behalve medische risico's kunnen coronabesmettingen ook logistieke gevolgen hebben voor uitvaarten. Normaal gesproken dient een stoffelijk overschot binnen zes dagen te worden begraven of gecremeerd, wat betekent dat een besmette coronapatiënt in quarantaine of thuisisolatie de uitvaart niet zou kunnen bijwonen.  

"Dan kan er twee á drie weken uitstel worden aangevraagd", aldus Houtzager. "In deze gevallen zal de GGD een ‘Verklaring van geen Bezwaar’ afgeven en de burgemeester vervolgens een ‘Verlof tot lijkbezorging buiten termijn’. Dat gebeurt ook wel eens als iemand in het buitenland overlijdt, en niet binnen zes dagen terug in Nederland kan zijn óf als er bij een overlijden naasten in het buitenland verblijven die niet op tijd in Nederland kunnen zijn om de uitvaart bij te wonen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!