Ga naar Content
Schiphol

Brandweer Schiphol heeft nieuwe bluswagens met een boor

28 februari 2020, 15.31 uur · Aangepast 28 februari 2020, 16.50 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL - De brandweer op Schiphol heeft nieuwe wagens in gebruik genomen. De zogenoemde crashtender is een brandweervoertuig dat speciaal voor luchthavens is ontworpen. De spuitwagens kunnen rijden en blussen tegelijk en beschikken over een boor. 

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De komende maanden gaan alle drie de brandweerkazernes op Schiphol de nieuwe crashtenders in gebruik nemen. Er komen in totaal dertien wagens, waarvan vier als reserve- en oefenvoertuigen dienen. In een crashtender past 13.300 liter water, 1600 liter schuim en ruim 250 kilo poeder.

Brandweer Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

De nieuwe crashtenders zijn voorzien van een blusarm,hierdoor kan er veel sneller geblust worden. Bovendien hebben de nieuwe wagens een mechanische boor die moeiteloos door de romp van een vliegtuig kan prikken en het toestel van binnen kan blussen. 

Nieuwe crashtenders voor brandweer Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Ook Rotterdam-The Hague Airport en Lelystad Aiport krijgen de nieuwe crashtenders, maar dat zijn iets kleinere exemplaren. Die luchthavens zijn ook kleiner dan Schiphol en hoeven daarom niet evenveel blusmateriaal mee te nemen. In juni moeten alle dertien wagens op Schiphol in gebruik zijn genomen. 

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!