Ga naar Content
Gooi

Feest: 'groene droom' van Huizer Lucas Mol al een jaar werkelijkheid

27 februari 2020, 08.00 uur · Aangepast 27 februari 2020, 17.03 uur
Door: Carlijn Kolk · Foto: NH Nieuws

LAREN - Huizer Lucas Mol had anderhalf jaar geleden een droom: een plek creëren waar duurzaamheid en natuur centraal staan. Op oud-kazerneterrein Crailo in Laren kreeg hij een gebouw in bruikleen waar hij alweer een jaar werkt aan zijn groene droom. "Ik ben hier echt op m'n plek", vertelt hij.

Die droom heet 'De Groene Afslag'. Een plek waar volgens hem 'mensen naartoe kunnen komen als ze iets in hun leven willen veranderen in het kader van duurzaamheid'. "Verandering is lastig, vind ik ook", geeft hij toe. "Maar het is vooral een mindset en dan gaat het allemaal best vanzelf. We moeten er gewoon een lolletje van zien te maken."

Turbulent eerste jaar

Dat probeert hij nu in het sloopgebouw. Zonder al te veel investeringen heeft hij geprobeerd het gebouw nieuw leven in te blazen. Het was een turbulent eerste jaar met vallen en opstaan. "Maar zo langzaamerhand begint alles op z'n plaats te vallen en komt er ruimte in ons hoofd en in de agenda om nog meer speciale dingen te organiseren", vertelt hij enthousiast. En op de vraag hoe hij hier elke dag rondloopt, is hij duidelijk. "Met een blij gevoel. Het is ongelooflijk wat er allemaal losgekomen is en gaat komen, het bruist."

Feest! Groene droom van Huizer Lucas Mol bestaat 1 jaar - NH Nieuws

Een hoop mensen weet elke dag de weg te vinden naar De Groene Afslag. "Ik vind het echt bijzonder dat er zo veel mensen al een thuis hebben gevonden, niet om te wonen maar te werken. Er scharrelen hier iedere dag 150 mensen rond die De Groene Afslag als hun werkplek benoemen", aldus Mol.

Fijne broedplaats

Een van de eerste die hier een plek vond, is het duurzame spijkerbroeken bedrijf Mud Jeans. Ze maken van oude gedragen broeken weer spliksplinternieuwe. "We konden ons heel erg vinden in de ideeën die Lucas had", vertelt Jorrit Ruiter. "Het is hier een fijne broedplaats met allerlei mooie, commerciële, creatieve mensen die graag vooruit willen denken. Je wordt iedere dag weer verrast als je een rondje loopt met een gekkigheid hier en daar. Dat kunnen we erg waarderen."

Het kazerneterrein wordt binnenkort omgetoverd tot een duurzame woonwijk en Lucas hoopt heel erg dat daar ook plek is voor zijn groene droom. "Een groene wijk heeft een kloppend hart nodig. En hoe leuk is het als de wijk, die er nog helemaal niet is, en bewoners wiens huis er nog niet is, hier alvast een clubhuis hebben waar ze elkaar kunnen tegenkomen", zo besluit hij. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook