Start van hoofdcontent

OPMEER

nl

Provincie en Opmeer zijn eruit: oplossing voor plannen A.C. de Graafweg bereikt

26 februari 2020, 12.07 uur · Aangepast 26 februari 2020, 13.18 uur · Door Lotte Stekelbos

OPMEER - De provincie en de gemeente Opmeer zijn samen tot een oplossing gekomen voor de herinrichting van de A.C. de Graafweg. De bezwaren zijn ingetrokken en de rechtszaak gaat niet door.

Foto: NH Nieuws / Provincie

"Binnen Opmeer wordt de snelheid 60 km/u, de weg wordt minder breed dan gepland en er mogen meer bomen blijven of herplant worden. De 60 km/u heeft een positief effect op het geluid en de veiligheid", vertelt wethouder Bram Beemster. 

De plannen van de provincie over de herinrichting van de A.C. de Graafweg zorgden voor veel tegenstand. Omwonenden waren bang dat het een racebaan zou worden. Ook moesten bomen gekapt worden om de weg breder te maken. Die bomen worden niet alleen als gezichtsbepalend gezien, maar ook als een 'geluidsmuur'. 

De gemeente Opmeer trok samen op met inwoners en diende bezwaren in. De herinrichting van de weg werd zelfs een heet hangijzer tijdens de provinciale statenverkiezingen. De zaak zou aankomende vrijdag door de Raad van State worden behandeld. 

De oplossing 

Vele overleggen tussen onder andere wethouder Bram Beemster en gedeputeerde Zita Pels volgden. Uiteindelijk konden de twee partijen elkaar toch vinden in een oplossing, zo vlak voor de eindstreep van de rechtszaak. 

De oplossing bestaat uit een paar onderdelen. In eerste instantie komt er een 60 km/u gebied tussen Spanbroek en Hoogwoud, waardoor de geluidsoverlast afneemt rondom het bewoonde gebied en er daar ook minder bomen gekapt hoeven te worden. Daarnaast wordt de voorgestelde verbreding minder, waardoor er minder bomen gekapt worden en er meer ruimte bestaat voor herplant. 

"We hebben er vertrouwen in dat het nu goed gaat komen"

wethouder bram beemster

Wethouder Bram Beemster is blij met de oplossing. "We hebben er absoluut vertrouwen in dat het nu goed gaat komen", vertelt hij. De afgelopen week is hij druk bezig geweest om zijn collega's te informeren over de oplossing. Tijdens het wekelijkse overleg op dinsdag, werd gisteren de knoop doorgehakt en is het college akkoord met de aangepaste plannen.  

Inwoners positief

Beemster ging afgelopen week ook langs de inwoners van Spanbroek en Hoogwoud. "Mensen reageerden overwegend positief. Ze stelden wel een kritische noot over het naleven van de 60 km/u en hoe dit wordt gehandhaafd. Die opmerking snappen we heel goed", aldus Beemster.

Toch gaat hij in eerste instantie uit van het goede van de mens en het resultaat wat bereikt wordt. "Als alles is uitgewerkt en de weg er ligt, gaan we kijken hoe het gaat met de hinderbeleving." Hij vertelt dat er ook nieuw asfalt komt en dat de huidige weg er al twaalf jaar ligt. "Dat gaat het geluid sowieso al dempen."

Samen uitvoeren

Ondanks dat er overeenstemming is, vindt Beemster het nog wel belangrijk dat ze 'gezamenlijk het traject van uitvoering ingaan'. "We moeten nu kijken hoe we aan alles handen en voeten gaan geven op basis van wat er nu ligt en de afspraken die daarover zijn gemaakt. Hoe gaan we in detail om met de verbreding, de kap en herplanting van bomen enzovoorts."

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!