Ga naar Content

Hilversum denkt aan breder verbod en meer vuurwerkshows

HILVERSUM - Hilversum denkt er aan om naast de centrale vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling nog twee vuurwerkshows te gaan houden. Dat moet er wel voor zorgen dat vuurwerk afsteken in Hilversum zelf op meer plekken verboden wordt. 

Foto: Adobe Stock

De extra vuurwerkvrije zones en de vuurwerkshows zijn een lapmiddel. Hilversum wil nog steeds het liefst dat er in het hele dorp geen vuurwerk wordt afgestoken. Maar dat zit er, zolang er geen algeheel landelijk vuurwerkverbod is, nog niet in. "Het nu ingestelde landelijke verbod kent nog hiaten. De handhaving is daardoor lastig, zeker zolang er ook (een deel) legaal vuurwerk mag worden verkocht en afgestoken", schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad.

Vuurwerkverbod

Het centrum van Hilversum kent al sinds 2015 een vuurwerkverbod. De gemeente compenseert dat door haar burgers een professionele vuurwerkshow aan te bieden. Het is volgens Broertjes een succes. Daarom wordt er gekeken of het beleid verder uitgebreid kan worden.

Hilversum denkt er aan om ook vuurwerkshows te houden in de wijken Hilversumse Meent en Kerkelanden. Dat moet ook gepaard gaan met een vuurwerkverbod, al moet siervuurwerk afsteken nog mogelijk blijven in 'vuurwerkblije zones'. Vooral in Kerkelanden waren er afgelopen jaarwisseling proberen met vuurwerkvandalisme. 

De plannen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. "Bij alle opties geldt dat er voldoende draagvlak moet zijn in buurten en wijken", aldus Broertjes.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook