Ga naar Content

Wijk aan Zee trilt na explosie bij Harsco: "Nog nooit meegemaakt dit"

WIJK AAN ZEE - In Wijk aan Zee is een enorme knal gehoord. Meerdere inwoners laten aan NH Nieuws weten dat hun "huis stond te trillen". De oorzaak blijkt een explosie bij Harsco, de slakverwerker van Tata Steel.

Foto: Jeroen Komen

Hoe de explosie is ontstaan, is onduidelijk. Een woordvoerder van Harsco laat weten dat er iets is misgegaan bij het kiepen van zogenoemde staalslakken. Hierbij is waarschijnlijk heet staal in contact gekomen met water, waarna een grote explosie is ontstaan.

"We zijn de schade nog aan het opmeten", laat de woordvoerder weten. Er zou niemand gewond zijn geraakt, maar er zou wel materiële schade zijn. Hoe groot deze is, is dus nog onbekend. 

Stofwolk

Volgens Harsco is er een stofwolk vrijgekomen bij de explosie. Deze is ook gezien door omwonenden. De woordvoerder zegt te weten dat deze "geen gevaar is voor de omgeving".

Ook bij de politie zijn meldingen binnengekomen over de knal. Een woordvoerder laat weten dat er "iets aan de hand was in het productieproces bij Tata Steel", maar dat er geen gevaar voor de omgeving is. 

Wijk aan Zee trilt - NH Nieuws

Via Facebook melden verschillende inwoners dat de knal ongekend hard is geweest. "Dit heb ik de 40 jaar tijd dat ik hier woon nog nooit meegemaakt", schrijft iemand. Via de Facebookgroep Nieuws in de IJmond laat een ander weten dat mensen hun pui en huis "voelden schudden op zijn grondvesten".

De knal is ook gehoord aan de andere kant van het Noordzeekanaal, in IJmuiden en Velserbroek.

 

Lees ook

"De deuren gingen bonken en de ramen trillen", laat kapster Sabine uit Wijk aan Zee weten aan NH Nieuws. Ze was in haar zaak aan het werk toen de explosie te horen was. "We dachten dat het een explosie bij Tata was."

De website Stofmelder.nl had rond 13.00 uur al dertien overlast-meldingen binnengekregen na de explosie. In de grafiek valt een duidelijke piek te zien. 

Nog geen onderzoek

Het voorval is gemeld aan de Omgevingsdienst, maar die gaan vooralsnog geen onderzoek doen. "We wachten het onderzoek van Harsco af", laat een woordvoerder van de dienst weten. 

Meer nieuws uit de IJmond?

➡️ Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond, speciaal voor IJmonders. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws!  

➡️ Stuur een mail naar onze verslaggevers via [email protected]

➡️ Volg het laatste nieuws altijd via NHNieuws.nl/IJmond