Start van hoofdcontent

WIERINGERMEER

nl

Aanleg grootste windpark van Nederland halverwege: "Stroom voor 370.000 huishoudens"

19 februari 2020, 07.10 uur · Aangepast 19 februari 2020, 10.43 uur · Door Jurgen van den Bos

WIERINGERMEER - De aanleg van het windpark Wieringermeer is halverwege. Nederlands grootste windpark op land telt straks 99 windturbines met een maximale hoogte van 180 meter. Vanaf deze zomer moeten de turbines niet alleen stroom voor 370.000 huishoudens leveren, maar ook voor datacenters en snelwegverlichting.

Nuon

Duizenden tonnen staal en beton gaan er doorheen voor de aanleg van de funderingen en de turbines zelf. De bouw van het Windpark Wieringermeer is in handen van Vattenfall. Projectleider Ruben Lindenburg wijst op de enorme hoogte van de nieuwe turbines: "We zijn al twee jaar bezig met funderingen en aanvoerwegen. Dit is wel de periode dat voor mensen echt zichtbaar wordt wat we aan het doen zijn."

Zo'n 2.500 palen zijn er geheid voor de enorme funderingen (bijna 17 meter doorsnede) van de 82 nieuwe windmolens. De overige 17 turbines van het windpark behoren tot het testveld van ECN. Die stonden er al.

200218_windpark2 - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

De woning van Ralph Koeleman uit Slootdorp wordt steeds meer omringd door windturbines. "Ik kwam hier wonen voor de ruimte en het uitzicht, maar dat wordt steeds minder." Koeleman vreest dat het niet bij het ene windpark blijft. "We hebben de datacenters die allemaal groene stroom willen. Als dat uit de Wieringermeer moet komen, kan het niet anders dan dat er molens bij komen."

Bovendien loopt in de provincie Noord-Holland de discussie om de afstand tot de bebouwing te versoepelen van 600 naar 200 meter: "Niemand wil op 200 meter afstand van een windmolen wonen. Ik protesteer daar al tegen en dat zal in de omgeving alleen maar meer worden."

Komende zomer moeten alle nieuwe turbines voor het windpark Wieringermeer overeind staan. In de herfst draaien alle 82 molens, zo verzekert projectleider Ruben Lindenburg van Vattenfall: "Er draaien nu al 20 molens. Ze leveren straks groene stroom voor zo'n 370.000 huishoudens. Daarbij zitten ook de datacenters, de verlichting voor de snelweg en de voorzieningen in omliggende dorpen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!