Ga naar Content

Gooise Meren vindt dat corporatie te veel huurwoningen verkoopt en stapt naar minister

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren vindt dat woningcorporatie Dudok Wonen te veel van haar sociale huurwoningen verkoopt. Daardoor komt het aanbod aan sociale huurwoningen binnen Gooise Meren de komende jaren in het gedrang. Het gaat om een al jaren slepende kwestie, waarvoor Gooise Meren nu naar de minister stapt.

Foto: Google Streetview

Gooise Meren wil er alles aan doen om haar aanbod aan sociale huurwoningen de komende jaren op peil te houden. De gemeente heeft momenteel 5.400 sociale huurwoningen, zo'n twintig procent van het totale woningaanbod.

Meer sociale huurwoningen

Om er voor te zorgen dat dat percentage de komende jaren eerder stijgt dan daalt, moeten er de komende jaren zeker 350 sociale huurwoningen bij komen. Gooise Meren wil het aanbod sociale huurwoningen op minimaal 5.800 woningen hebben. Om dat voor elkaar te krijgen maakt Gooise Meren met alle opererende woningcorporaties zogeheten prestatieafspraken. Dat is met alle corporaties gelukt, behalve met Dudok Wonen.

Lees ook

Gooise Meren heeft alle woningcorporaties gevraagd met een bod te komen om sociale woningen toe te voegen aan hun bestand. Dudok Wonen lukt dat niet. Met het bod van de woningcorporatie neemt het aanbod sociale huurwoningen in Gooise Meren zelfs af. De reden: de woningcorporatie verkoopt te veel. Dat wil de gemeente niet. "Het is noodzakelijk dat het aantal sociale huurwoningen niet verder afneemt door verkoop of liberalisatie", schrijft wethouder Nico Schimmel van Gooise Meren aan de gemeenteraad. "We vragen aan alle corporaties afzonderlijk, en dus ook Dudok Wonen, om een nullijn te hanteren voor de voorraad sociale huurwoningen, zodat per corporatie in ieder geval het aantal sociale huurwoningen niet afneemt."

De verkopen van sociale huurwoningen zijn volgens Gooise Meren ook niet te compenseren met nieuwbouw, omdat er in Gooise Meren onvoldoende ruimte is voor nieuwbouw.

Na een jaar nog geen oplossing

De kwestie speelt al bijna een jaar, maar tot nu toe is er geen oplossing. Gooise Meren en Dudok Wonen hebben veel met elkaar overlegd om tot een oplossing te komen, maar komen maar niet nader tot elkaar. "We zitten in een impasse", stelt Schimmel.

Gooise Meren stapt nu naar minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een zogeheten 'verzoek tot geschilbeslechting'. De gemeente wil daarmee dat de minister een oordeel velt over de kwestie en Dudok Wonen eventueel dwingt om mee te werken. De minister moet dat binnen zes weken doen, al kan de beslistermijn nog met een maand worden verlengd.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook