Ga naar Content

Garnalenvissers visten veel te veel, overheid greep niet in

DEN HELDER - Garnalenvissers op de Noordzee en Waddenzee hebben de afgelopen jaren hun vergunningen ruim overschreden, en de overheid deed er niets aan. Dat blijkt uit documenten die mediapartner NOS in handen heeft.

Foto: ANP/Koen Suyk

Zowel in 2017 als 2018 werd er ruim 200.000 uur gevist in beschermde natuurgebieden, terwijl 130.000 uur het maximum was. Toch hebben de garnalenvissers geen sancties opgelegd gekregen.

Volgens mediapartner NOS is er een tekort aan mensen bij toezichthouder NVWA: drie medewerkers die 200 schepen moeten controleren. Daardoor kan er niet goed gecontroleerd worden of de vissers zich aan de afspraken houden.

"Als er zoveel gevist wordt, is er geen halvering, maar juist een verdubbeling van de impact"

Wouter van der Heij, Waddenvereniging

"De vissers beloofden de impact van hun visserij in deze natuurgebieden te halveren", zegt Wouter van der Heij van de Waddenvereniging tegen de NOS. "Maar als er zoveel gevist wordt, is er geen halvering, maar juist een verdubbeling van de impact."

Minister Schouten van Landbouw en Voedselveiligheid bevestigt dat er te veel is gevist, maar zegt dat haar ministerie er te laat achter kwam en daardoor geen boetes meer kon uitdelen.

Vanaf dit jaar gaan er wel waarschuwingen en boetes uitgedeeld worden, zegt Schouten tegen de NOS. "Als dan nog niet wordt geluisterd, kunnen we ook gebieden voor de visserij afsluiten."

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!