Ga naar Content
Noord-Holland

Explosie aan aantal garnalen in de zee zorgt voor problemen garnalenvissers

10 april 2019, 13.05 uur · Aangepast 10 april 2019, 14.27 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Was er tot een jaar geleden nog een tekort aan garnalen: nu kunnen de garnalenvissers in Noord-Holland de hoeveelheid die ze uit de zee vissen niet meer aan: "We spreken over een 'bizarre hoeveelheid' en we weten niet waar het vandaan komt", aldus Maarten Drijver van VisNed.

Nadat de totale garnalenvloot op Texel eerder al overging op een kortere visweek van zesendertig uur, is dit inmiddels teruggeschroefd naar slechts vierentwintig uur. Dit allemaal door de enorme hoeveelheid garnalen in de zee, en de volle pakhuizen van de afnemers.

Lees ook: Nieuwe garnalenkotters voor Wieringer vloot: "Als je verder wilt, zul je wel moeten"

Nog nooit zoveel
De prijs van garnalen was jaren geleden nog enorm gestegen door een tekort aan de schaaldieren. Nu is dat wel even anders: "De populatie garnalen is groter dan ooit tevoren. Ik heb oude garnaalvissers gesproken die mij vertellen dat ze nog nooit zoveel garnalen op zee hebben gezien", vertelt Maarten Drijver van VisNed aan NHNieuws.

Oorzaak
Hoe de populatie van deze schaaldieren zo enorm gegroeid is, is nog een raadsel voor Maarten: "De natuur is onvoorspelbaar. Het kan komen doordat de temperatuur van het water hoger is dan normaal. Andere zeggen dat het door de pulsvisserij komt, maar dit is alleen maar gissen." 

Lees ook: Deel pulsvissers kan nog een aantal maanden doorwerken

De enorme hoeveelheid garnalen hebben vooral negatieven gevolgen voor de vissers volgens Drijver: "De vissers kunnen de verwerkingscapaciteit niet meer aan. Ook is de prijs van garnalen in de jaren hiervoor heel hoog geweest, waardoor de consumenten geen garnalen meer kopen. Het is nu de taak deze consumenten terug te winnen. Anders hebben we een groot probleem en kan de garnalensector instorten." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!