Noord-Holland

NL
V

Nieuwe garnalenkotters voor Wieringer vloot: "Als je verder wilt, zul je wel moeten"

17 april 2018, 20.39 uur

DEN OEVER De Wieringer vissersvloot is twee gloednieuwe garnalenkotters rijker. De WR12 en WR212 zijn gebouwd bij scheepswerf Luyt in Den Oever. Voor de scheepswerf en de vissers is het bijzonder dat de twee identieke boten in het dorp zelf worden gebouwd. "Alles is lokaal en zo proberen we de boel hier in Den Oever aan de gang te houden."

Jelle van der Burg en zijn vader Rein zijn de trotse eigenaars van de Rein Willem, ofwel de WR212. Een nieuw schip is een belangrijke stap voor de jonge visser Jelle. "Hij moet nog zeker dertig jaar vissen. Hij wil niets anders," zegt vader Rein. Dat de visserij zwaar onder druk staat, doet Jelle weinig: "Als iedereen bij het oude blijft, komt er nooit wat nieuws en stopt de visserij."

Lees ook: Verbod op pulsvisserij betekent einde visafslag

De kotters zijn gisteren onder grote belangstelling te water gelaten. De reis van de lokale scheepswerf tot aan de haven was een tochtje van niets. Dat de schepen in Den Oever zijn gebouwd is belangrijk voor de lokale ondernemers, zegt Patrick Koppman van scheepswerf Luyt: "Dat is voor de klanten de belangrijke keus om in het eigen dorp de schepen te laten bouwen."

Achter de dijk
Het vaarklaar maken van de nieuwe kotters neemt nog zeker twee weken in beslag. Ze lekken in ieder geval niet, maar voor de rest moet alles nog worden getest. Schipper Jelle van der Burg is vol vertrouwen: "Als de motor loopt hebben we stroom en dan kunnen we eindelijk achter de dijk gaan kijken. Hopelijk vangen we veel garnalen, want dat is nu wel nodig."

NH Nieuws/Jurgen van den Bos