Ga naar Content
Noordkop & Texel

Bloemencorso's genomineerd voor werelderfgoedlijst: "Dit is een geweldige erkenning"

29 januari 2020, 18.52 uur · Aangepast 29 januari 2020, 20.40 uur
Door: Redactie · Foto: NH/Saskia van Ooijen

Bloemen- en fruitcorso's moeten op de werelderfgoedlijst komen te staan, vindt minister van Engelshoven. Daarom draagt zij de corsocultuur voor bij UNESCO. "Prachtig dat deze Hollandse folklore de waardering krijgt die het verdient", aldus corsovoorzitter Willem Heemskerk.

Jaarlijks zijn er twee grote bloemencorso's in Noord-Holland: het Bloemencorso van de Bollenstreek en Bloemencorso Winkel. Kleurrijke praalwagens versierd met bloemen rijden dan de hele dag door de straten.

"Dit is een geweldige erkenning voor al die honderden vrijwilligers"

Willem Heemskerk, voorzitter Bloemencorso Bollenstreek

En zulke optochten zijn belangrijk, vindt minister Ingrid van Engelshoven. "De corsocultuur weerspiegelt de culturele diversiteit van Nederland. Het verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit." Daarom gaat ze de optochten nomineren voor toevoeging aan de UNESCO-lijst.

Geweldig nieuws, vindt ook corsovoorzitter Willem Heemskerk: "Wij zijn trots dat het Bloemencorso van de Bollenstreek samen met andere corso’s wordt voorgedragen als immaterieel cultureel erfgoed." 

Visitekaartje van de sector

Heemskerk noemt de corso's het visitekaartje van de bloembollensector, maar ook een evenement waar tal van mensen erg veel uren in stoppen. "Dit is een geweldige erkenning voor al die honderden vrijwilligers die zich ieder jaar inspannen om de wagens te ontwerpen, bouwen en laten rijden", zegt Heemskerk.

In september was NH Nieuws bij het jaarlijkse Bloemencorso van Winkel:

Winkel geniet van een top editie van het Bloemencorso: "De bloemen zijn fantastisch dit jaar" - NH Nieuws

De nominatie komt na een advies van de Raad voor Cultuur. Toch zal het nog wel even duren voordat de optochten ook echt als werelderfgoed worden bestempeld. De corsokoepel, die een aantal van deze optochten vertegenwoordigt, moet nog een nominatiedossier opstellen. Dat doet ze in samenwerking met Stichting Zomercarnaval Nederland en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze nominatie moet uiterlijk 31 maart worden ingeleverd.

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!