West-Friesland

NL
V

Onderwijsstaking in West-Friesland: hoe wordt er hier gestreden?

30 januari 2020, 06.25 uur · Aangepast 30 januari 2020, 07.16 uur · Door Lotte Stekelbos

WEST-FRIESLAND - Ook in West-Friesland strijden de leraren voor een betere toekomst, door de klasdeuren dicht te houden tijdens de landelijke onderwijsstaking die vandaag en morgen plaatsvindt. Bij de Schelp in Wervershoof en de Roald Dahl school in Zwaag nemen strijders het heft in eigen handen en organiseren ze een speciaal evenement. 

Adobe Stock

Simpelweg bij de pakken neerzitten, gebeurt op deze Westfriese scholen niet. Zij hebben de gelegenheid met beide handen aangegrepen om tijdens de staking een bijzondere activiteit te houden. 

Carrièreswitch

De Schelp wacht niet op de landelijke politiek en organiseert daarom zelf een beurs genaamd 'Kom in de klas'. Ze willen inspelen op de mensen die zitten te twijfelen om een carrièreswitch te maken richting het onderwijs, en deze groep juist enthousiasmeren die overstap te maken.

 

"Er wordt nu continu gestaakt en het onderwijs komt vaak negatief in het nieuws. Daarom willen wij juist iets positiefs doen", vertelt leerkracht Bianca van De Schelp. 

Volgens het team van de school zijn financiële tekorten niet het enige probleem. "Het gaat om de werkdruk en om de kwaliteit van het onderwijs. We moeten nu pensionado's voor de klas zetten als invallers, om het maar op te kunnen vullen. We hebben meer collega's nodig; daar draait het om."

Quote

"We hebben juist het prachtigste vak van de hele wereld. Dat moeten we niet vergeten."

leerkracht bianca van basisschool de schelp

De Schelp hoopt met de carrièrebeurs op de school mensen te kunnen laten zien welke opleidingen en welke methodes er zijn, en hoe het is om voor de klas te staan. "Het is de allermooiste baan die er is. Het is het prachtigste vak van de hele wereld", vertelt Bianca. De school heeft zelf geen vacature, dus voor eigen winst wordt de beurs niet georganiseerd. "We willen simpelweg meer mensen enthousiasmeren om juf of meester te worden. Of dat nou uiteindelijk hier is, of ergens anders - dat maakt niet uit."

Strijders

Waar ze nog meer van zich laten horen in West-Friesland, is bij het IKC de Kreek in Zwaag. De ouderraden van de Roald Dahl school en de Socrates houden vrijdag een protestmars door de wijk. Hiermee willen ze aandacht vragen voor het lerarentekort en de werkdruk. Ouders, leraren en de kinderen van de school gaan met spandoeken, toeters en bellen door de wijk lopen.

 

"Als ik ziek ben, werk ik gewoon door", vertelt leerkracht Annemieke aan NH Nieuws. Annemieke vindt de actie een goed initiatief. "Als de ouders hiermee komen, om het onderwijs te waarborgen, ben ik daar blij mee. Het gaat inderdaad ook om hun kinderen."

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen vandaag en morgen dichtblijven vanwege de staking.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!