Ga naar Content

Gabberweek strijdbaar ondanks halvering gemeentelijke subsidie: "We moeten het samen doen"

OPMEER - Uit onderzoek van NH Nieuws onder de meerjarenbegrotingen blijkt dat meerdere West-Friese gemeenten de komende jaren bezuinigen op subsidies. En daar weten ze bij de Gabberweek alles van. Het evenement heeft al de helft moeten inleveren, maar blijft positief.

Tijdens de Gabberweek worden in West-Friesland dankzij vrijwilligers een week lang zo'n 300 evenementen georganiseerd voor verschillende leeftijden. Maar hoe populair ook, in de afgelopen jaren halveerde de subsidies van 18.000 naar 9.000 euro.

Waar menig organisatie met de handen in het haar zou zitten, gebeurde dat niet bij de Gabberweek. "We wisten al dat het eraan zat te komen. Natuurlijk ga je na afloop niet een gebakje met elkaar eten. Maar er doen nog veel kinderen aan mee, dus zijn we op zoek gegaan naar alternatieve financieringen", legt organisator Wiebo Beenen uit.

Meer samenwerken

"We moesten naar onszelf gaan kijken, onze identiteit vaststellen. En daarmee zijn we de boer op gegaan. We willen de samenleving er meer bij betrekken. Juist meer dingen samen doen. Het is maar een klein voorbeeld, maar we hebben bijvoorbeeld een festivaltent gekocht. Als evenement alleen konden we dat niet, maar met vijf andere organisaties wel."

Maar kijkend naar de geplande begrotingen voor de komende jaren in West-Friesland belooft dit weinig goeds voor de subsidies. Onder meer Medemblik, Opmeer en Stede Broec geven aan de broekriem verder aan te trekken.

Toch blijft de organisator geloven in de ingeslagen weg. "Ik ga niet zeggen dat ze alle subsidie eraf moeten gooien. De toekomst moet het uitwijzen. Het zijn natuurlijk mooie worden. We doen dit nu twee jaar zo, maar we moeten de komende jaren laten zien dat we het daad bij het woord kunnen voegen."

Lees ook

Dit zijn de plannen in jouw gemeente

Enkhuizen
In Enkhuizen wordt tot en met 2023 zo’n 2,8 miljoen euro bespaard. Om die bezuiniging te volbrengen, gaat de ontroerendezaakbelasting voor eigenaren omhoog van 10 procent naar 31 procent en worden uitgaven en subsidies niet geïndexeerd. Dat wil zeggen dat er geen rekening wordt gehouden met de prijsstijging. Ook moet er meer worden betaald voor leges. Dat zijn de kosten voor gemeentelijke diensten, uiteenlopend van vergunningen voor een evenement of het kappen van een boom tot aanvragen van een bouwvergunning of een uittreksel uit de basisregistratie. Daarnaast krijgt de gemeente zelf het te verduren: er worden gemeentelijke gronden verkocht.

Drechterland
Waarop Drechterland gaat bezuinigen, wordt binnenkort door de gemeenteraad besloten.

Hoorn

Net als in Drechterland moet in Hoorn het besluit nog vallen. Aan het begin van de zomer moet bekend worden waarop moet worden bezuinigd.

Koggenland

Ook in Koggenland is de kogel nog niet door de kerk als het op bezuinigingen aankomt. Voor nu wordt er er veel beslag gelegd op de gemeentelijke reserves, waaruit tot en met 2023 een derde verdwijnt.

Medemblik
De gemeente Medemblik neemt verschillende maatregelen om alle kosten het hoofd te kunnen bieden. Zo wordt de toeristenbelasting verhoogd en gaat er minder onderhoud worden gepleegd aan ijsbanen en niet-groene sportcomplexen. Ook wordt het vrijwilligersfeest afgeschaft en wordt het Activiteiten- en Kernenbudget verlaagd, dat bedoeld is voor kleine initiatieven. Volgens de gemeente is die bezuiniging gerechtvaardigd, doordat initiatieven voortaan vanuit andere budgetten kunnen worden opgezet. Ook de gemeente zelf gaat de bezuinigingen voelen: door te digitaliseren hoopt ze minder kosten te maken en ook verlaagt Medemblik de ambitie om te verduurzamen.

Opmeer
Opmeer krijgt de komende jaren een bezuiniging van 8 miljoen te verduren, waarbij er weinig buiten schot blijft. Zo wordt er gekort op subsidies van o.a. jeugdorganisaties, sportverenigingen, het Jeugdparlement en de bibliotheek. De twee jeugdbibliotheken zullen in 2021 verdwijnen. Daarnaast gaat de gemeente minder uitgeven aan verkeersborden en gladheidsbestrijding en de eigen organisatie: zo wordt er minder personeel ingehuurd en krijgen ambtenaren een kleiner kerstpakket. Verder wordt er bezuinigd op de zorg: huisartsen zullen minder snel doorsturen naar de tweede lijn.

Stede Broec
Tot en met 2023 bezuinigt Opmeer 6,7 miljoen. Onderdeel van het pakket is een ozb-stijging van 12% naar 15% en een subsidieverlaging. Naast inwoners moeten ook toeristen het vergelden: Opmeer voert voor het eerst toeristen- en forensenbelasting in. Daarnaast kunnen parken en groen er wat verwaarloosd uit gaan zien: er gaat minder geld naar onderhoud zoals maaien, onkruidverwijdering en de bestrijding van waterplanten. Ook doet de gemeente nog onderzoek naar mogelijke verkoop van gebouwen en gronden.

Verantwoording

NH Nieuws deed onderzoek naar bezuinigingen en besparingen onder alle 47 Noord-Hollandse gemeenten op basis van de meerjarenbegrotingen. Let wel: besluitvorming over bezuinigingen is een doorlopend proces. In het verleden genomen besluiten kunnen in de toekomst worden teruggedraaid.