Ga naar Content

Holocaustmonument in Purmerends Museum ter herdenking Joodse slachtoffers

PURMEREND - Vanaf vandaag is het monument Levenslicht te zien in het Purmerends Museum. Met het monument wordt de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz herdacht. Ook in Purmerend woonden destijds enkele tientallen Joden, vijf daarvan werden gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp. 

Foto:
Slechts een heel klein gedeelte van de in totaal 104.000 stenen ligt in een zwarte schaal op de eerste verdieping van het Purmerends Museum. De stenen zijn onderdeel van het kunstwerk van Daan Roosegaarde. De cirkel met fluoriscerende stenen werd op 16 januari in Rotterdam onthuld.

De 104.000 stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna langzaam, alsof ze ademhalen. De stenen staan symbool voor alle Nederlandse Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

Joden in Purmerend

Klaas Kwadijk heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Joden in Purmerend.  Ook zorgde hij ervoor dat er struikelstenen kwamen om de slachtoffers niet te vergeten. Voor woon- verpleeghuis Rusthoeve ligt zo'n struikelsteen. Jeannette Heigmans was een onderwijzeres uit Edam die op haar 62-jarige leeftijd in Rusthoeve kwam te wonen. "Dat was vlak voor de oorlog, zij was daarmee de enige joodse bewoonster", vertelt Klaas.

In de oorlog moest Heigmans zich laten registreren waarna ze in 1942  werd gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. "Het bestuur van Rusthoeve heeft niets gedaan om die verhuizing tegen te houden", vertelt Kwadijk. Waar ze in Amsterdam is gaan wonen, heeft Klaas niet kunnen achterhalen. Wel weet hij dat ze op 5 maart 1943 is vermoord in Sobibor. 

Allemaal hele gewone mensen die zijn vermoord alleen omdat ze joods waren

Klaas kwadijk, Purmerends museum

Tot de andere slachtoffers uit Purmerend behoorde het gezin Swart - vader, moeder en twee kinderen- uit de Thorbeckelaan. Vader Swart was drukker en zat in het bestuur van de voetbalvereniging. Kwadijk: "Allemaal hele gewone mensen die zijn vermoord alleen omdat ze joods waren."

Lees ook

Tot en met zondag 2 februari is Levenslicht gratis te bezichtigen in het Purmerends Museum tijdens de reguliere openingstijden. Daarnaast is het museum ook twee avonden geopend, en wel op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari tot 20.00 uur. Op deze twee avonden is om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze joodse families.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!