Ga naar Content

Drie levenslichtmonumenten in de regio om de Holocaust te herdenken

HAARLEM - In Bloemendaal, Heemstede en Haarlem wordt maandag de Holocaust herdacht bij een speciaal levenslichtmonument. Ook Zandvoort krijgt een monument. Daar vindt op donderdag 30 januari een herdenking van de Joodse slachtoffers uit Zandvoort plaats.  

Foto: Studio Roosgaarde

Op maandag 27 januari, de dag dat 75 jaar geleden het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd, worden in de meeste van de 171 deelnemende gemeenten lichtgevende stenen tentoongesteld. De komende week worden de meeste monumenten al geplaatst. 

De stenen zijn een onderdeel van het kunstwerk van Daan Roosegaarde. De cirkel met fluoriscerende stenen werd al op 16 januari in Rotterdam onthuld. De 104.000 stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna langzaam, alsof ze ademhalen. De stenen staan symbool voor alle Nederlandse Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

Foto: ANP

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Het ontwerp van het kunstwerk is in overleg met de Holocaustoverledenen en hun familie tot stand gekomen. Tijdens de herdenking in de deelnemende gemeenten zullen de namen van de slachtoffers uit de betreffende gemeente genoemd worden. 

Memorial Day 

In Heemstede worden maandag om 16.00 uur de 163 Joodse inwoners van de gemeente herdacht, die het leven lieten door de Holocaust. De herdenking vindt plaats voor het gemeentehuis op het Raadhuisplein. 

Het monument in Bloemendaal wordt om 17.30 uur onthuld bij de ingang van de begraafplaats aan de Bergweg in Bloemendaal. Na Bevrijdingsdag op 5 mei wordt een definitieve plek voor de levenslichtstenen gezocht. 

Haarlem wil haar 733 Joodse stadsgenoten herdenken met de onthulling van het monument en vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in de Gravenzaal van het stadhuis, waar de namen genoemd zullen worden en de Kaddisj, één van de belangrijkste gebeden van het Jodendom, wordt uitgesproken. 

Zandvoort houdt de Holocaust-herdenking op donderdag 30 januari vanaf 17.00 uur met het noemen van de namen van 306 namen van Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt gedaan bij het levenslichtmonument voor het raadshuis in de badplaats. In het raadshuis is vanaf dan ook een tentoonstelling te zien over 75 jaar bevrijding van Zandvoort. 

Lees ook