Ga naar Content

Gerelateerde videos

Welna en Mark strijden voor natuur:“We voelen het als roeping om voor bomen op te komen”

Haarlemmers Welna Buwalda en Mark Helsloot hebben elkaar gevonden in hun strijd voor de natuur. Ze verzorgen en redden bomen.  “We voelen het als een roeping om voor bomen op te komen", zegt Mark in NH Buurten. 

Foto:

Mark is boomverzorger en sinds een paar jaar assisteert Welna hem. Ook zijn ze beide vrijwilliger bij de stichting de Haarlemse Bomenwachters. Welna kwam laatst in het nieuws vanwege een succesvolle reddingsactie. Met onder meer een  handtekeningenactie wist ze de bomenkap in stadspark De Haarlemmerhout te voorkomen. 

Foto:

Hun liefde voor bomen hadden ze als kind al. Welna groeide op Brabant. “Ik kom uit een gezin waar veel spanningen waren. Dan vluchtte ik de bomen in. Die gaven me troost en zekerheid”, vertelt Welna. Mark herkent zich in haar  verhaal. “Als kind sliep in met een hangmat in bomen. Dan voelde ik me geborgen. Daar kon ik me terugtrekken.”

Foto:

De natuurliefhebbers maken zich zorgen om de staat van de wereld. Welna: “Op dit moment zijn wij als mensheid bezig om in een rap tempo allerlei bomen, diersoorten en insecten te laten uitsterven. Het is heel griezelig dat dit gebeurt.” Volgens Mark kan iedereen iets doen.  “Er zijn sowieso mensen nodig die waakzaam zijn wat betreft de natuur in hun omgeving of mensen die zelf bomen planten.”