Schiettent in Johan Cruijff ArenA: 7-0

AMSTERDAM - De amateurs van Spakenburg hielden woensdag zeventien minuten stand tegen Ajax in de achtste finale van de KNVB-beker. Daarna liepen de Amsterdammers over de tweede divisionst heen. Mede dankzij een hattrick van Siem de Jong werd het 7-0.

In de openingsfase kon Spakenburg behoorlijk meekomen met Ajax, dat met zeven andere namen begon dan afgelopen zondag. In de achttiende minuut brak Carel Eiting met een boogballetje de verdediging open. Razvan Marin schoot vervolgens hard tegen de lat, waarna De Jong de rebound met links benutte: 1-0.

Zuivere hattrick

Het werd de helft van De Jong, want vlak voor rust scoorde de aanvallende middenvelder nog twee keer. De 2-0 kopte hij binnen op aangeven van Dusan Tadic en zijn derde was een bekeken intikker met zijn rechterbeen. Daarmee voltooide hij een zuivere hattrick; drie doelpunten in één helft met rechts, links en het hoofd. Ook nog eens zonder een ander doelpunt tussendoor.

3 goals in 10 minuten

Direct na rust liep de koploper van de eredivisie hard weg bij de nummer negen van de tweede divisie. Lassina Traoré tikte in de 49e minuut de 4-0 binnen na een harde voorzet van Ryan Babel. De Burkinees maakte drie minuten later meteen zijn tweede door een mooie pass van Eiting tot doelpunt te promoveren: 5-0. Aanvoerder Tadic zette snel daarna de 6-0 op het scorebord met een hard schot.

16-jarige debutant

Een kwartier voor tijd liet trainer Erik ten Hag de zestienjarige Naci Ünüvar invallen. Alleen Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf waren jonger toen ze debuteerden in het Ajax-shirt. Ajax kreeg vlak voor tijd een strafschop en Ünüvar mocht achter de bal plaatsnemen. Hij bleef koelbloedig en zorgde voor de 7-0 eindstand. Daarmee is Ünüvar de jongste debutant ooit die scoort namens de Amsterdammers.

In de kwartfinale wacht voor Ajax een uitwedstrijd tegen Vitesse.

Opstelling Ajax: Varela; Dest, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Eiting, Marin, De Jong (Ünüvar/75); Tadic (Ekkelenkamp/60), Traoré, Babel (Huntelaar/60)

Eiting: Waanzinnig en bijzonder dat het uitverkocht was - NH Nieuws