Ajax met pijn en moeite langs Sparta

AMSTERDAM - Ajax heeft na een moeizame middag gewonnen van Sparta Rotterdam. In de Johan Cruijff Arena kwam het op 2-0 voorsprong, maar een doelpunt van Joël Piroe bracht de spanning terug in de wedstrijd. Het bleef bij 2-1. Een tegenvaller voor Ajax was het uitvallen van Hakim Ziyech.

Opvallende namen bij Ajax waren aanwinst Ryan Babel en de weer fitte Quincy Promes. Ook Ryan Gravenberch speelde weer.

Ragnar Ache liet de Johan Cruijff Arena al heel vroeg schrikken. De aanvaller van Sparta werd weggestuurd en liep vrij op André Onana af. De bal ging er net niet in; hij schampte de zijkant van de paal en ging naast.

Goal Van de Beek

Dusan Tadic miste in de elfde minuut een opgelegde kans, nadat Gravenberch de bal op Babel had gegeven. De aanvaller legde af met het hoofd en Tadic schoot, maar doelman Ariel Harush redde knap. Donny van de Beek scoorde wel. Hij rondde prima af door een afvallende bal na een schot van Hakim Ziyech hoog in het doel te schieten. Nicolás Tagliafico verdubbelde bijna de voorsprong na een vrije trap, maar de ploegen rustten met 1-0.

In de tweede helft zette Ziyech de bal op kenmerkende wijze voor op Babel, die er net niet bij kon. De goed keepende Harush kon dat wel. De middenvelder moest zich na een uur spelen laten vervangen met een kuitblessure.

Fraaie combinatie

Een paar momenten later scoorde Ajax op een prachtige manier. Er werd dwars door de Rotterdamse verdediging gecombineerd door Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp. Het doelpunt kwam van Gravenberch, die met zijn linkervoet langs Harush kon schuiven.

Sparta had al een paar kansen gehad, maar in de 73e minuut maakte de ploeg van Henk Fraser de aansluitingstreffer. Joël Piroe kreeg de bal vanuit het middenveld hoog aangespeeld en kreeg te veel ruimte van Joël Veltman en Noussair Mazraoui. Het schot was prima: 2-1.

Ballen van de lijn

Er volgde een zenuwachtige fase voor Ajax, dat niet vol vertrouwen speelde. Lisandro Martínez en Joël Veltman hielden de Amsterdammers in de slotfase op de been door beiden een bal van de lijn te halen. Eerst kopte Martínez een keiharde pegel tegen de paal - Onana was al verslagen - en even later kreeg Veltman nog een voet tegen het schot van Ache.

Het bleef bij 2-1, ondanks een grote kans in de laatste minuut. Ajax staat nu zes punten los van achtervolger AZ. De ploeg heeft nu 47 punten.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Veltman, Martínez, Tagliafico; Van de Beek, Ziyech (Ekkelenkamp/59), Gravenberch (Eiting/76); Promes, Tadic, Babel (Traoré/70),

Opstelling Sparta Rotterdam: Harush; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Harraoui (Pinto/81), Rigo (Duarte/84), Auassar, Rayhi; Ache, Joosten (Piroe/69)