Start van hoofdcontent

WIERINGERMEER

nl

Boeren en gemeente komen niet dichter bij elkaar over Gebiedsplan Wieringermeer

21 januari 2020, 22.59 uur · Aangepast 22 januari 2020, 06.49 uur · Door Redactie

WIERINGERMEER - De Cultuurschuur in Wieringerwerf stroomde rond 19.00 uur vol met boeren die zich zorgen maken over hun toekomst. Het Gebiedsplan voor de Wieringermeer houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Vandaag werd een nieuw advies van een onderzoeksbureau gepresenteerd.

Boeren en gemeente komen niet dichter bij elkaar over Gebiedsplan Wieringermeer - NH Nieuws

In december waren de bewoners van de polder uitgenodigd om mee te komen praten over dat gebiedsplan. Daarin staat onder meer omschreven waar in het gebied ruimte is om, als het verzoek er komt, grootschalige kassen of datacenters te bouwen. Zij vinden dat er van de opmerkingen die ze toen maakten, weinig in het gepresenteerde advies zijn overgenomen.

Gevoelig punt

"Het ligt inderdaad gevoelig", zegt wethouder Theo Groot. "Met name bij agrariërs die vinden dat er een stuk van de grond wordt ingepikt ten faveure van andere grootschalige ontwikkelingen. Voor die groep ligt het gevoelig, dat begrijp ik."

Volgens Groot wordt er in het advies wel degelijk geluisterd naar de inbreng van de bewoners. "Ik zie er wel degelijk adviezen in staan waar wij als college en straks de raad wat mee kunnen doen. De echte bezwaarmakers willen het gebied van 750 hectare terug hebben naar nul hectare. Dat gaat ons te ver en het adviesbureau heeft dat niet geadviseerd, omdat die 750 hectare een opdracht van de gemeenteraad is."

Over de deelgebieden die het stempel "Cultuur Historische Waarde" krijgen, denken de boeren dat daar de bedrijven tegen moeilijkheden aan zullen lopen als zij bijvoorbeeld een oude schuur willen vervangen door een nieuwe. "Het advies kwam om de Schelpenbolweg daar uit te halen. Daar gaan we naar kijken."

Advies door de hakselaar

De boeren lieten weten teleurgesteld te zijn over het advies en de avond. Als protest gooiden ze buiten kopien van het advies in de hakselaar. Met het advies dat er nu ligt gaat het college een nieuw conceptplan maken. Dat wordt ook voorgelegd aan de Provincie en het Hoogheemraadschap. Uiteindelijk komt het bij de gemeenteraad.