Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Er is een petitie om de Konikpaarden van slacht te redden: "Gezonde dieren laat je niet afmaken"

21 januari 2020, 21.26 uur · Aangepast 22 januari 2020, 11.22 uur · Door Redactie

TEXEL - Er zijn al ruim 2.100 handtekeningen binnen om de gezonde Konikpaarden op Texel te redden van een enkeltje slachthuis. Vandaag werd bekend dat de proef van Staatsbosbeheer met de paarden is mislukt en dat het abattoir de meest logische optie is.

Petitie om paarden te redden - NH Nieuws

"Gezonde dieren laat je niet afmaken", schrijft initiatiefnemer Renée. Die gedachte krijgt bijval, want binnen twaalf uur zijn er al duizenden handtekeningen binnen via deze site.

De Texelse boswachter Erik van der Spek begrijpt de boosheid van de ondertekenaars wel: "Ik snap dat mensen hier verdrietig over zijn en dat uiten, maar ik ga ervan uit dat mensen geen rare dingen gaan doen. Dat dit gebeurt, vinden we zelf natuurlijk ook niet leuk", zegt hij tegen NH Nieuws.

"De paarden wegen nogal wat, dus dat kan makkelijk misgaan in de buurt van mensen"

boswachter erik over de paarden

Wel wil hij graag uitleggen waarom het besluit is genomen. "De belangrijkste reden heeft met veiligheid te maken. De paarden worden regelmatig door mensen gevoerd en daardoor zijn ze zó op mensen geörienteerd geraakt, dat de paarden mensen opzoeken. Ze wegen nogal wat, dus dat kan makkelijk misgaan."

Vegetatie kapot

Maar dat is niet de enige reden, verklaart de Texelaar. "Hier in de duinen loopt de waterkering. Mogelijk komt het door het feit dat het allemaal hengsten zijn, maar ze lopen te veel in vaste sporen rondom het water, waardoor de vegetatie kapot wordt gelopen."

Een omheining, zodat de edele dieren in een afgebakend gebied staan, is niet mogelijk. "De waterkering loopt dwars door het droge en hogere gedeelte van het gebied. Die droge ruimte hebben ze nodig op het moment dat er in het gebied van de Slufter zelf zeewater staat."

Wanneer de paarden worden weggehaald, is nog niet duidelijk. Wel gebeurt dat al vóór het broedseizoen, dat halverwege maart begint.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!