Ga naar Content

Schat aan 'nieuwe' bevrijdingsfoto's aan Noord-Hollands Archief geschonken

HAARLEM - Uit zijn privé-collectie heeft beroeps-portretfotograaf Flip Delemarre zijn honderden bevrijdingsfoto's gedoneerd aan het Noord-Hollands Archief. Bij de verhuizing van de 98-jarige Haarlemmer naar een verpleeghuis in Eindhoven, kwam de schat boven water.

Foto: Flip Delemarre

Eén van de foto's van Flip Delemarre is ingestuurd voor het project 'Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto's'.

En van die 50 foto's uit Noord-Holland wordt volgende week een selectie gemaakt van 25 foto's. Die dingen mee in een landelijke race om de mooiste oorlogsfoto's. Samen met de inzendingen van andere provincies wordt een eindselectie gemaakt van 100 foto's. Die vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld. 

Lees ook

De foto van het meisje op het dak dat de Engelse vliegtuigen boven Haarlem verwelkomt, is dierbaar voor fotograaf Delemarre. Hij trouwde later met het meisje. "Van de bevrijding heb ik de foto dat zij op het dak staat, en dat heb ik toch altijd wel leuk gevonden dat ik dát heb gefotografeerd."

Flip Delemarre werkt tijdens de oorlogsjaren als portretfotograaf aan het Waagplein. Het was een heerlijke afwisseling van de narigheid. Van de bezetting door de Duitsers heeft hij amper foto's gemaakt, omdat het te erg en te spannend was, vertelt hij. 

(tekst gaat door na video) 

200110_wo2fotograaf_inline - NH Nieuws

Vluchtende militairen

Vlak voor de bevrijding van Haarlem wordt hij roekelozer en wil hij vluchtende Duitse militairen fotograferen op de Schoterweg. "En ik zie een militair en die grijpt zijn geweer. Ik denk: 'nou uitkijken'. Ik dook de Kloosterstraat in en meteen daarna hoorde ik een knal. Ze hadden op mij geschoten."

Hij kan er nu wel om lachen. Omdat hij juist ook fijne herinneringen heeft aan die oorlogsjaren, door zijn werk als portretfotograaf. En omdat hij 'zijn meisje' toen leerde kennen. 

Flip Delemarre is blij dat mensen zijn foto's nu kunnen zien. "Je hebt dan zoveel foto's, dat het niet meer nodig is om ze zelf te bewaren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!