Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Vuurwerkwinkel wil sluiting voorkomen door te stoppen met knalvuurwerk en pijlen

11 januari 2020, 07.50 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

KROMMENIE - Het is dé discussie van de laatste weken: moet er nou wel of niet een vuurwerkverbod komen? Een heikele kwestie voor de vele verkopers in de regio, die ook naar oplossingen zoeken. Vuurwerkgigant Zaanstreek wil als gebaar van goede wil een gedeelte van het assortiment opgeven, om zo een volledig vuurwerkverbod te voorkomen.

"Ik slaap er slecht van, omdat ik toch bang en huiverig ben dat er een algeheel vuurwerkverbod komt", vertelt Mascha de Wit van Vuurwerkgigant Zaanstreek. 

Vuurwerkverbod? 

De afgelopen dagen wordt er, mede door de vele incidenten tijdens de jaarwisseling, meer en meer geroepen dat het klaar moet zijn met het geknal. Gisteren maakte het kabinet ook bekend serieuze inperking te willen van de vuurwerkverkoop.

Dat zou het einde betekenen van Mascha's winkel, waar al meer dan dertig jaar vuurwerk wordt verkocht. Ze wil daar niet op wachten en is nu al bereid knalvuurwerk en vuurpijlen uit haar assortiment te halen. Om sterker te staan hoopt ze andere dat andere lokale verkopers dit ook doen.

Tekst gaat verder onder de video: 

Vuurwerkverkoper Mascha over een mogelijk vuurwerkverbod - NH Nieuws

"In de gemeente Zaanstad zijn het acht punten, geloof ik", vertelt ze. "Laten we naar de gemeente gaan, laten we een convenant opstellen en zeggen: wij willen afstand doen, om gehoor te geven aan de geluiden om ons heen."

De andere verkopers die Mascha heeft kunnen spreken staan er volgens haar positief tegenover. Als het convenant er komt, blijft er alleen nog siervuurwerk over in de winkels. In Mascha's winkel is dat goed voor bijna driekwart van de omzet.

Actie

Ondanks dat ze denkt dat illegaal vuurwerk de grootste problemen veroorzaakt, wil ze actie ondernemen: "Kijk, ik kan niet tegen onrecht", zegt ze. "Maar je kan blijven zitten wachten in angst, of je kan zelf wat ondernemen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!