Ga naar Content

Bloemendalers onderzoeken misstanden gemeente met verkoop gymzaal

BLOEMENDAAL - Een groot deel van de gemeenteraad van Bloemendaal heeft zitten slapen, of heeft zich zelfs bewust laten bedonderen. Dat concluderen twee Bloemendalers die zelf een onderzoek hebben gedaan dat er niet om liegt. Conclusie: Wethouder Nico Heijink heeft veel verkeerde informatie gegeven rond de verkoop van een gymzaal in Bennebroek die voor 20.000 euro van de hand ging. 

Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

Jaap Mos (Aerdenhout) en Rob Vermeulen (Bloemendaal) volgen de gemeentepolitiek op een afstandje en zijn niet verbonden aan een van de partijen. Hun conclusie: "Bloemendaal is een van de mooiste gemeenten van Nederland, maar bestuurlijk is het een chaos", zegt Rob.

Er is volgens de mannen veel mis in de gemeentepolitiek en op het gemeentehuis. Er is een sfeer van wantrouwen, ook tussen de gemeente en inwoners. "De bestuurscultuur in Bloemendaal is verziekt en wij willen de gemeenteraad met ons rapport wakker schudden", zegt Rob.

Cordon sanitaire

De twee zien het als een kwalijke zaak dat er één gekozen fractie in de raad, die van Hart van Bloemendaal, door de meeste partijen wordt geïsoleerd en genegeerd. Jaap: "Deze cordon sanitaire is een kwalijke zaak. De objectiviteit van de gemeenteraad gaat verloren."

Toen de gemeente een voormalige gymzaal in Bennebroek verkocht voor 20.000 euro ging Hart voor Bloemendaal daar fel tegen in. Misschien, zo denken de Bloemendalers, wel daarom gingen andere partijen juist akkoord en steunden wethouder Nico Heijink. Jaap: "De raad heeft zitten suffen. Als je hoort dat de gymzaal met grond voor 20.000 is verkocht, dan weet je: hier is iets aan de hand." Waar het de mannen om gaat, is dat Bloemendaalse burgers indirect zijn getroffen door deze verkoop. Er is in hun ogen immers te weinig geld binnengekomen in de gemeentekas.

Tegengewerkt

Ze besloten zelf onderzoek te doen naar de verkoop en raadpleegden daarvoor alle mogelijke openbare bronnen. Ook deden ze een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur. Wat hen stoort is dat zij, als inwoners van Bloemendaal, door hun eigen gemeente zijn tegengewerkt tijdens het onderzoek.

Sommige informatie werd niet gegeven, ambtenaren mochten ze niet spreken en wethouder Heijink wilde de mannen niet te woord staan. Rob: "Het gemeentehuis van Bloemendaal ziet ons, inwoners van Bloemendaal, als vijand. Dat is een heel verkeerde houding. Terwijl we dit onderzoek deden in het belang van de burger. Er is verkeerd met gemeenschapsgeld omgegaan. Wij vinden dat dit niet moet kunnen. Deze zaak verloopt niet open en transparant." Jaap voegt toe: "Het gaat ons puur om het belang van de Bloemendaalse burger. Het is niet alleen de gymzaal waar het misgaat. Het is de hele structuur erachter."

 

"De bestuurscultuur in Bloemendaal is verziekt en wij willen de gemeenteraad met ons rapport wakker schudden"

Rob vermeulen

Waar kwamen de twee burgeronderzoekers achter? Wethouder Heijink heeft de gemeenteraad verteld dat de gymzaal met 225 vierkante meter grond is verkocht voor 20.000 euro. In werkelijkheid ging het om 550 vierkante meter. Dat is de gemeenteraad nooit verteld.

Ook heeft Heijink volgens het onderzoek tegen de raad gezegd dat de fundering van het gebouw was gebroken en dat sloop de enige optie was. Dat is ook aan een taxatiebureau verteld, maar een onderliggend rapport waaruit dat zou moeten blijken, bestaat niet. Rob en Jaap hebben daar specifiek om gevraagd. 

Taxatierapport

Zonder de verkoop zou de gemeente volgens Heijink zelf moeten slopen en dat zou 75.000 euro kosten. In het taxatierapport is echter rekening gehouden met 8.100 euro aan sloopkosten.

Ook is de taxateur wel erg gestuurd door de gemeente door alvast het verkoopbedrag te vermelden waar de taxateur op moest uitkomen. Volgens de twee onderzoekers heeft de gemeente de uitkomst van de taxatie gedicteerd. Bovendien is de boel geschat op waarde als er een kinderdagverblijf in komt. Maar de koper, stichting Jong Leren, doet aan onderwijs en niet aan kinderopvang en zou er een kantoor in willen vestigen.

"Wethouder Heijink heeft de boel besodemieterd"

jaap mos

Zo zijn er nog veel meer zaken die niet kloppen, zeggen de twee. Hun volledige rapport is hier in te zien. 

En wat nu? Het rapport is aangeboden aan de gemeenteraad en die is nu aan zet. De onderzoekers adviseren de raadsleden een eigen onderzoek in te stellen. Belangrijkste conclusie, wat betreft de twee: "Heijink heeft de boel besodemieterd", meent Jaap. Hij vindt dat de wethouder bewust heeft gelogen tegen de raad. 

Rob houdt het erop dat Heijink de gemeenteraad 'onwaarheden heeft verteld en dat hij daar politiek verantwoordelijk voor is.'

Reactie gemeente

NH Nieuws heeft de gemeente en wethouder Nico Heijink om een reactie gevraagd. De wethouder is op vakantie en kan nog niet reageren. Wel kan de gemeente melden dat er naar aanleiding van het rapport een feitenrelaas gaat maken om 'nader inzicht te krijgen in relevante aspecten en bevindingen in het rapport'. "De burgemeester biedt het rapport aan de griffie aan met het verzoek het toe te voegen aan de ingekomen stukkenlijst van de gemeenteraad van januari. De raad moet vervolgens beslissen of en welke vervolgstappen aan de orde zijn", aldus de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook