Ga naar Content
Haarlem

Omwonenden gymzaal Bennebroek slepen notaris voor rechter

28 mei 2019, 09.30 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

Omwonenden van een gymzaal in Bennebroek slepen een notaris voor de rechter die de omstreden verkoop van het gemeentelijk pand liet passeren. De prijs was 20.000 euro. De waarde? "Misschien wel 300.000 euro", zeggen Bennebroekers.

Van onze verslaggever Dimitri Walbeek

Tuchtrechters van rechtbank Arnhem-Leeuwarden onderzoeken de klacht van de omwonenden. Die is namens hen ingediend door de Bloemendaalse Jet Schol: "Eigenlijk heb ik de klacht ingediend namens álle inwoners van Bloemendaal. Want die moeten uiteindelijk voor het gemis aan inkomsten opdraaien." De tegenstanders zien de verkoop als een kadootje, een kadootje dat de Bloemendaalse gemeenschap tonnen kost.

De voormalige gymzaal aan de Kerklaan in dorpskern Bennebroek is vorig jaar verkocht aan de Stichting Jong Leren, waar 26 basisscholen bij zijn aangesloten. De gemeente vroeg 20.000 euro voor het pand dat gesloopt gaat worden. Er komt een kantoorpand voor terug.

Onderzoekplicht
Omwonenden snappen hier helemaal niets van. Zij vinden dat de notaris, die de verkoop begeleidde, niet goed zijn 'onderzoekplicht' en 'zorgplicht' heeft uitgevoerd. Hij moet bij elke transactie beoordelen of een verkoopbedrag reëel is. Die wettelijke taken heeft de notaris volgens de omwonenden onvoldoende zorgvuldig en onvoldoende kritisch bekeken.

De notaris heeft gereageerd dat er voor hem 'geen aanleiding was om de koopakte niet te laten passeren' en verwijst naar de gemeenteraad die de verkoop goedkeurde.

Vastgebeten
Bouwkundige Ruud Looman uit Bennebroek heeft zich in de zaak vastgebeten. Hij snapt niets van het lage verkoopbedrag en stelt dat de gemeente veel meer had moeten vragen. Zo is er sprake van 552 vierkante meter grond die bij de gymzaal hoort. "Zonder enige kennis van zaken zou de notaris al moeten vaststellen dat dit absoluut geen realistische verkoopprijs kan zijn", staat in de klacht te lezen. Bouwgrond kost volgens Looman minstens 1000 euro per vierkante meter.

Onderste uit de kan
De notaris meldt aan de klagers dat het om een transactie tussen gemeente en een charitatieve instelling gaat. De omwonenden zijn het ermee eens dat de gemeente niet het onderste uit de kan had hoeven halen omdat het om een stichting gaat. Maar 20.000 euro is belachelijk, menen zij. De notaris had volgens Looman op zijn minst vraagtekens moeten zetten bij het 'extreem lage bedrag.' Overigens maakt de stichting, volgens de omwonenden, gebruik van de diensten van een commerciële projectontwikkelaar zodat er ook een commerciële partij bij is betrokken.

Looman zet ook vraagtekens bij de bewering van de gemeente dat het pand al jaren rijp voor de sloop is. De Stichting Jong Leren wil op de plek een kantoor laten verrijzen. "De wethouder vertelde er toen niet bij dat het de uitdrukkelijke wens was van de Stichting Jong Leren om nieuwbouw te plegen. En dat er naar een sloop is toegeredeneerd. Ook vertelde hij in strijd met de waarheid dat het object jarenlang te koop had gestaan."

Asbest
Ook zei de gemeente dat er asbest in zat. Maar een bouwkundig rapport blijkt er niet te zijn. "Vastgesteld kan worden dat de raad van Bloemendaal verkeerd is ingelicht." Looman wijst erop dat er is gerommeld met de oppervlakte van de grond in het taxatierapport. Daar staat 230 vierkante meter in, terwijl het kaveloppervlakte 552 vierkante meter is. "Het taxatierapport is op een aantal onderdelen pertinent onjuist", staat in het klaagschrift aan de rechtbank.