Ga naar Content

Egmond aan Zee maakt zich op voor sportweekend van het jaar

EGMOND AAN ZEE - Met de mountainbikerace Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon maakt het dorpje Egmond aan Zee zich op voor het sportweekend van het jaar. Sporthal de Watertoren is, zoals elk jaar, het episch centrum van de evenementen. Beheerder Onno Tijm heeft het er maar druk mee. "Het zijn lange dagen maar ik heb er zin in."

De dixies worden het terrein van de sporthal opgereden terwijl beheerder Onno Tijm probeert zijn aanhanger zo dicht mogelijk bij de deur van de sporthal te krijgen. Na enige moeite en wat aanwijzingen lukt dat. Op de aanhanger liggen rollen met rubber die de vloer van de sporthal moeten beschermen tegen de duizenden voetjes die de hal dit weekend gaan betreden. "Die rollen zijn behoorlijk zwaar, het is niet normaal."

Het zijn drukke tijden voor de sympathieke beheerder van de sporthal. "Mensen komen natuurlijk allemaal spullen brengen. De horeca moet worden opgebouwd. De tenten worden op het terrein geplaatst. De voorbereidingen zijn het meeste werk." 

Foto: NH/Tom Jurriaans

Egmond op de kaart 

"We zijn vanmorgen vroeg begonnen en om negen uur vanavond zijn we nog bezig. Je moet ook een beetje om jezelf denken door af en toe pauze te nemen." Ondanks de drukte doet Onno het met plezier. "Dit zijn toch de evenementen van het jaar. Over twee weken krijgen we ook nog de wandelmarathon. Dan zet je Egmond aan Zee natuurlijk wel weer even op de kaart."

Ook in het dorp worden de puntjes op de i gezet voor het sportweekend. Langs de boulevard worden de dranghekken geplaatst. En ondanks het weer zijn er ook wat fietsers die de wind trotseren om het parcours te verkennen. Peter Heeremans uit IJmuiden en zijn vriendin Ines Groeneveld hebben alvast een klein rondje gedaan. "Het is altijd een mooi evenement om aan mee te doen", vertelt Heeremans. "Er doen altijd heel veel mensen aan mee en het is écht een mooie uitdaging."

Foto: NH/Tom Jurriaans

Op slot

Om het verkeer in goede banen te lijden gaat het dorp nagenoeg op slot. Vooral bij het strand zie je veel borden met wegsleepregelingen en parkeerverboden. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde weet ook beheerder Onno. "Alles wordt afgezet met hekken. Het lijkt soms net Artis. Bij een hoop horecazaken en winkels kun je niet komen. Hotels en zomerhuisjes zitten helemaal vol maar er zijn ook ondernemers die er niets aan hebben. Maar je moet ook het grote plaatje zien."

Aanstaande zondag doet NH Sport van 12.00 uur tot 14.30 uur live verslag van het sportweekend. Van de strandrace zal zowel op de website als op tv een samenvatting te zien zijn.  

Lees ook