Ga naar Content

Kolhorner Martien verleent eerste hulp aan gevallen motorrijder tijdens Dakar Rally

JEDDAH - De eerste dag van de Dakar Rally 2020 is er voor Martien Jimmink direct eentje om niet snel te vergeten. De Kolhorner, die zelf ook meeracet, moest namelijk eerste hulp verlenen aan een gevallen motorrijder.

Foto: Facebook Martien Jimmink

Dat schrijft hij in zijn eigen blog, waarin hij vertelt over zijn avonturen tijdens de twaalf dagen durende race door Saudi-Arabië. De deelnemers gingen vanmorgen van start in Jeddah en onderweg naar Al Wajh stuitte Jimmink op een gevallen motorrijder.

"Ik dacht: 'die ligt hier dood te gaan', dus ik heb meteen op de rode knop gedrukt voor hulp"

martien jimmink, dakar-deelnemer

"Daar kan ik niet omheen, ik móét daar naartoe", zo vertelt hij wat er door hem heenging toen hij de man zag liggen. Het bleek een Roemeense coureur te zijn, die met zijn ogen dicht en zwaar ademend op de weg lag.

Rode knop

Jimmink schatte de situatie in: "Ik dacht: 'die ligt hier dood te gaan', dus ik heb meteen op de rode knop gedrukt voor hulp. Toen hij zijn ogen open deed, heb ik alle vragen gesteld die we tijdens de eerstehulpcursus hebben geleerd."

De Roemeen reageerde daar nauwelijks op, maar wilde toch opstaan. "Dat ging niet, hij zakte meteen weer door zijn hoeven", vertelt de Kolhorner. Snel daarna waren ook enkele militairen bij de motorrijder. "Toen die jongen zei dat hij ok was, ben ik doorgereden", besluit hij.

Jimmink doet voor het tweede jaar mee aan de Dakar Rally. Zijn fans gaven de doorslag om nog een keer mee te doen, vertelde hij vorige zomer aan NH Nieuws:

Motorcrosser Martien Jimmink gaat voor tweede Dakar-avontuur: "Mijn fans gaven de doorslag" - NH Nieuws