Ga naar Content

Bergen hoeft geen miljoenen te betalen voor planschades villabewoners

BERGEN - In een forse planschade-claim tegen de gemeente Bergen is de gemeente grotendeels in het gelijk gesteld. Het totaal bedrag van de 31 gezamenlijke claims van grondbezitters bedroeg zo'n 20 miljoen euro. Ondanks dat er in drie zaken wél gewonnen is, hoeft er geen geld betaald te worden.

Foto: NH/ Anne Klijnstra

De Raad van State deed vandaag uitspraak over 31 verzoeken van grondeigenaren uit de villawijk Westdorp in Bergen voor een planschadevergoeding. In 28 zaken trokken de eigenaren aan het kortste eind. In drie gevallen wordt er actie, maar geen betaling van de gemeente verwacht.

Met de uitspraken is een einde gekomen aan langlopende procedures die de eigenaren van percelen aan onder meer de Eeuwigelaan voerden tegen de gemeente. Zij eisten fikse vergoedingen voor het wegvallen van bouwmogelijkheden op hun grond.

In twee van die zaken is beslist dat de eigenaren een schadevergoeding ‘in natura’ krijgen. De eigenaren kunnen daarmee hun bouwrechten terugkrijgen. In de derde zaak is de gemeente verzocht alsnog te besluiten of ook hier de bouwrechten worden teruggegeven.

Tegen de uitspraken is geen hoger beroep mogelijk.

Lees ook