Ga naar Content
Alkmaar

Raad van State buigt zich over planschade villabewoners Bergen: "Als we niet winnen deugt de rechtspraak niet"

4 juli 2019, 09.00 uur · Aangepast 4 juli 2019, 09.35 uur
Door: Tom Jurriaans · Foto: NH/ Anne Klijnstra

De Raad van State buigt zich vanaf vandaag over de planschades van 31 Bergenaars. Zij vinden dat ze door een wijziging in het bestemmingsplan recht hebben op een schadevergoeding nu hun huizen minder waard zijn geworden. De inzet is 20 miljoen euro.

Maar wat is planschade precies? Stel de gemeente besluit vlakbij je huis een vuilnisbelt aan te leggen. Je huis wordt hierdoor minder waard. Reden genoeg om bij de gemeente aan te kloppen voor een schadevergoeding. De bebouwings- en gebruiksmogelijkheden worden volgens het oude en het gewijzigde bestemmingsplan met elkaar vergeleken en alle plussen en minnen op een rij gezet.

Dit is een helder voorbeeld van hoe planschade werkt. In Bergen ligt het iets ingewikkelder. De vele villabewoners van de wijk Westdorp vinden dat hun percelen tonnen minder waard zijn geworden doordat er in 2009 een nieuwe bestemmingsplan Bergen Dorpskern Zuid is gekomen. Onder het oude plan uit 1937 hadden zij veel ruimte om op hun grond te bouwen. In het nieuwe plan is die bouwruimte er niet meer of flink beperkt.

Kwade genius
Aanvoerder van de juridische strijd tegen de gemeente is oud-wethouder Frans Zomers. Volgens hem heeft de gemeente Bergen deze strijd over zichzelf afgeroepen. Daarvoor moeten we terug naar 2012 toen een bewoner beweerde planschade te hebben en een claim indiende bij de gemeente. "Burgemeester Hetty Hafkamp is de kwade genius. We hebben aan haar gevraagd om dit op te lossen, maar we moesten volgens haar maar naar de rechtbank. Dat hebben ze geweten", aldus Zomers.

Want om bij de rechtbank sterk te staan moet je volgens Zomers meer zaken hebben. Zo zijn er uiteindelijk 31 bewoners die een claim hebben ingediend. Zomers noemt een voorbeeld. "Als je eerst een huis op een kavel neer mag zetten van 900 vierkante meter en in het nieuwe plan nog maar een huis van 165 vierkante meter dan is dat gewoon buitensporig."

Kritiek
Er is ook flinke kritiek op de oud-wethouder. Hoe kan nota bene hij de gemeente een financiële poot uitdraaien klinkt het. Miljoenen die uiteindelijk door de burger moeten worden opgehoest. "Het hele planschadeverhaal Westdorp is 'misbruik van recht' en slechts een verdienmodel voor oud-wethouder Frans Zomers", is een van de reacties op de lokale nieuwssite Flessenpost uit Bergen.

Zomers maakt er geen geheim van dat hij werkt op basis van no-cure-no-pay. Hoeveel commissie hij krijgt laat hij in het midden. De kritiek raakt hem wel. "Het is niet ons doel om de gemeente te slopen. De gemeente had het helemaal niet zover hoeven laten komen als ze al veel eerder met ons in gesprek waren gegaan. Ze hebben niet eens de moeite genomen om de bewoners op de hoogte te stellen van het nieuwe bestemmingsplan."

Strafbankje
Het is volgens hem ook niet zo dat de gemeente failliet gaat. "Er is hier een potje voor en de gemeente kan dit makkelijk betalen. De burger hoeft dit niet te voelen." Zomers legt de schuld dan ook bij de gemeente. "Ik ben een roepende in de woestijn. Nog steeds willen ze niet met me om tafel. De nieuwe wethouder Klaas Valkering vertelde me dat ik op het strafbankje zit. Daar moet ik echt om lachen. Wat een niveau!"

Nu is het zover gekomen dat de Raad van State een uitspraak moet doen. Om alle zaken te behandelen worden maar liefst drie dagen uitgetrokken. De gemeente is om een reactie gevraagd maar die hebben nog niet gereageerd. Zomers is overtuigd van zijn gelijk. "Overal waar we met feiten komen, hebben we gelijk. Als we niet winnen, dan deugt de rechtspraak niet."