Ga naar Content
Amsterdam

Vattenfall bouwt omstreden biomassacentrale Diemen ondanks bezwaren

17 december 2019, 15.54 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: NH Nieuws

DIEMEN - De omstreden biomassacentrale van Vattenfall in Diemen gaat er komen, ondanks de vele bezwaren van de regionale politiek. Vattenfall is niet voornemens om haar plannen te herzien. Dat laat het bedrijf weten in een brief aan de colleges van burgemeester en wethouders van Diemen, Gooise Meren en Weesp. 

Er is al langer veel protest tegen de komst van de biomassacentrale. De gemeenten Diemen, Gooise Meren en Weesp hebben flinke bezwaren. Ze twijfelen aan de duurzaamheid van de centrale, omdat het verbranden van houtkorrels volgens hen voor vervuilende uitstoot zorgt. Datzelfde geldt voor de vele vrachtwagens met pallets die de hele dag door hun gemeentes rijden om de centrale te bevoorraden. Het protest klinkt niet alleen in politieke kring, ook een petitie tegen de biomassacentrale werd eerder al grif ondertekend. 

Niet gevoelig voor argumenten

De wethouders van de drie gemeenten zaten onlangs nog om tafel met Vattenfall om hun zorgen en bezwaren te uiten en het energiebedrijf te bewegen om af te zien van de bouw. Vattenfall blijkt echter niet gevoelig voor de argumenten van Diemen, Gooise Meren en Weesp.

Vattenfall wil alles op alles zetten om binnen één generatie volledig fossielvrij te zijn, zo is het argument. Biomassa is een van de energiebronnen die daarvoor moet worden ingezet, naast geothermie, aquathermie en restwarmte van datacenters.

Politiek teleurgesteld

De woorden van Vattenfall zorgen voor teleurstelling in de politiek. "Ik ben niet verrast, maar wel teleurgesteld in het besluit van Vattenfall", zegt wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren. "Dit is geen duurzame oplossing voor het energievraagstuk. Gooise Meren blijft samen met Diemen en Weesp optrekken om de komst van de biomassacentrale te voorkomen. Wij zullen dit blijven aankaarten, ook bij de landelijke politiek in Den Haag.”

Lees ook

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!