Ga naar Content

Doktersassistente Gyorgyike 'voorzichtig positief' over voorstel cao ziekenhuizen

HAARLEM - Doktersassistente Gyorgyike Horvath was eerst 'superblij' met het akkoord over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel. Nu, twee dagen na het akkoord over de arbeidsvoorwaarden, is ze nog 'voorzichtig positief.' 

Foto: Sander van den Raadt

Toen het Spaarne Gasthuis zondagsdiensten draaide bij wijze van staking, was Gyorgyike zo'n beetje het uithangbord van het ondersteunend - en verplegend personeel. Zij streed fel voor zichzelf en zeker ook voor bijvoorbeeld leerlingen in de zorg.

Interview met actievoerende doktersassistente - NH Nieuws / Geja Sikma

Toen zaterdag het nieuws over de nieuwe cao naar buiten kwam, was ze dan ook blij met het resultaat. "We hebben niet voor niets gestaakt. In de toekomst zullen de werkgevers wel twee keer oppassen bij nieuwe onderhandelingen. Over de uitkomst van de onderhandelingen voor mijn doelgroep, de lagere functiegroepen, zeg ik: we mogen niet klagen. Oké, het is een compromis, maar eerst kon er helemaal niets."

Hogere loongroepen

Maar na de euforie over een akkoord kwamen de nuances. Zo is er geen akkoord, maar is er slechts sprake van een voorstel. Leden van vakbonden en ziekenhuisdirecties moeten nog akkoord gaan. "De hogere loongroepen krijgen er minder bij dan wij. Die zijn niet zo blij."

Kleine lettertjes

Verplegend personeel krijgt er acht procent bij over twee jaar. Er is een eenmalige bruto-uitkering van 1.200 euro en de onregelmatigheidstoeslagen gaan omhoog. Maar hoe langer Gyorgyike ernaar kijkt, hoe minder er overblijft. "Als je naar de kleine lettertjes kijkt, wordt het minder. Van die 1.200 euro houd ik er netto 300 of 400 over. We moeten maar afwachten hoe de leden van de vakbonden gaan stemmen."

Rusttijden

Als ze een advies moet geven, dan is het om voor te stemmen. "Dat heeft te maken met mijn persoonlijke insteek, namelijk de secondaire voorwaarden. Er zijn nu betere regelingen voor bereikbaarheidsdiensten en rusttijden. Ook is er meer loon voor de leerlingen. Ik ga in ieder geval vóór stemmen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook