Ga naar Content

De Wilde Vaart zet jongeren aan het roer en geeft ze een tweede kans in het leven

Jongeren een tweede kans geven door ze letterlijk en figuurlijk zelf aan het roer te laten staan. Dirk de Mooij kwam op het idee om jongeren op een schip te laten wonen en werken. Daarvoor richtte hij samen met twee collega's stichting  De Wilde Vaart op. 

Foto: NH Nieuws

"Vijf jaar geleden liep ik met mijn collega's door de nachtopvang. Wat we zagen waren mensen met kansen en mogelijkheden", vertelt Dirk. "Mensen die hun kinderen hebben verloren, werk kwijtgeraakt, aan de alcohol geraakt. Mensen die op straat zijn geraakt. Het kan iedereen overkomen. U ook. Echt waar."

Tekst gaat verder onder de video:

191212_1740_STRIJDERS_AFL11 - NH Nieuws

Authentiek Zeilschip

Tijdens die nachtelijke wandeling door de opvang werd een zaadje geplant bij de mannen. Een van de collega's had een binnenvaartschip. Het was een 'echt authentiek zeilschip', vertelt Dirk. Samen zijn ze een plan gaan schrijven om mensen een kans te geven. Stichting De Wilde Vaart was geboren.

Lees meer

Uit de nachtopvang

"We wilden mensen de kans geven om zelf de weg naar werk te vinden. Hiervoor gingen we jongeren opleiden tot matroos op de binnenvaart." Ze kochten een  schip, en noemden het Excelsior. "Al varend laten we zien dat we ze met De Wilde Vaart uit de nachtopvang kunnen halen."

Tekst gaat verder onder de podcasts:

Podcast 
Alle afleveringen van Strijders kan je vinden via Spotify, iTunes of een andere podcastapp. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online, die je kan downloaden zodat je hem kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt.

"Dan gaan we een stukje zeilen. Op het Valkermeer. En dan sta ik aan het roer en vraag: 'wil jij niet een stukje varen? Want nu moet je met mij mee. Je hebt niks te zeggen. Maar als jij aan het roer staat, dan bepaal jij."

Volgens Dirk is de eerste keer altijd spannend. Maar we komen er wel. Al moeten we roeien. 

Volgende week aflevering 12 van Strijders met oprichter Marco de Souza van Het Leerorkest.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!