Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

LIVE: Bezetting Schiphol Plaza gaat door: Greenpeace-activisten weigeren te vertrekken

14 december 2019, 10.58 uur · Aangepast 14 december 2019, 12.46 uur · Door Redactie

SCHIPHOL - Urenlang was de Koninklijke Marechaussee druk bezig met het weghalen en aanhouden van honderden actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion op Schiphol Plaza. Zij verzamelden zich vanochtend om 11.00 uur in de hal om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen.

De Marechaussee heeft laten weten dat de actievoerders gearresteerd kunnen worden als ze niet zelf weg gaan. Om 12.40 uur zaten de meeste actievoerders nog op de grond in de hal van de luchthaven.

De activisten van Greenpeace hadden vanochtend voorafgaand aan de actie een groot spandoek opgehangen op de grote reclamezuil naast de verkeerstoren. Daarop viel te lezen 'Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij'. 

Greenpeace / Marten van Dijl

Het spandoek was echter snel weer verdwenen, zo tweette onze verslaggever al gauw.

De 24-uurs actie is bedoeld als boodschap voor Schiphol om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Greenpeace wil dat het aantal vluchten krimpt, korte afstandsvluchten worden vervangen door de trein, er meer betaald gaat worden voor vliegtickets en dat Lelystad Airport niet voor vakantievluchten wordt geopend. Ook activisten van Extinction Rebellion hebben zich aangesloten.

Bekijk hieronder foto's van de actie:

Confrontatie

Greenpeace heeft een deel van haar activisten de aflopen weken getraind om zich voor te bereiden op een confrontatie met de Koninklijke Marechaussee. Greenpeace schat dat er zo'n vier- tot vijfhonderd mensen zo'n training hebben gehad. Zo'n 25 van hen werden gearresteerd, tientallen anderen werden aangehouden: